Igazoltatási kézikönyvet jelentetett meg a rendőrség

Vágólapra másolva!
Tájékoztató kézikönyvet jelentetett a rendőri igazoltatás menetéről az ORFK, hogy az állampolgárok is tisztában legyenek az ezzel kapcsolatos jogaikkal és kötelezettségeikkel. A dokumentumból többek között kiderül, hogy a rendőri intézkedés jogszerűsége az eljárás közben nem kérdőjelezhető meg, illetve hogy 100 ezer forintos büntetést is kaphat, aki nem igazolja magát.
Vágólapra másolva!

Igazoltatási kézikönyvet jelentetett meg honlapján a rendőrség. A kiadvány célja az, hogy az állampolgárok is tisztában legyenek vele, miként zajlik a rendőri igazoltatás, illetve hogy kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak ezalatt. "A zsebkönyvet azért készítettük, hogy erősödjön a bizalom az állampolgárok és a rendőrök között, és hogy a rendőrök gyorsabban és gördülékenyebben végezhessék a munkájukat" - írja Bencze József országos rendőrfőkapitány a kiadvány bevezetőjében.

A 10 oldalas dokumentumban a legapróbb részletekig összegyűjtötték az igazoltatással kapcsolatos tudnivalókat, így többek között azt, hogy mit tehet és mit nem tehet a rendőr, illetve hogy mi az állampolgár joga és kötelessége ilyenkor. A "kiskáté" kitér arra is, hogy miként zajlik az igazoltatás és hová fordulhat panasszal az állampolgár utána.

A tájékoztatóból többek között megtudhatjuk, hogy aki a rendőr kérésére nem igazolja magát, azt előállíthatják, és emellett akár 100 ezer forintos pénzbírságot is kaphat. A kézikönyv a rendőrségi törvényt idézve arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható.

Az igazoltatottak jogait ismertetve a kiadvány megemlíti, hogy kérésre az igazoltatás után a rendőr köteles megmondani intézkedése okát: igazoltatni ugyanis csak meghatározott céllal lehet az embereket. A rendőr csak abban az esetben tagadhatja meg a tájékoztatást, ha az "a közbiztonság érdekeit sérti", de az állampolgár még ebben az esetben is jogosult megtudni az igazoltatást végző rendőr nevét, szolgálati helyét és azonosító jelvényének számát.

A rendőrség által készített szakmai anyagot egyeztették a civilekkel is; a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság és az adatvédelmi biztos is elfogadta azt. A rendőrség egyébként nemrég a gyülekezési joggal összefüggő szabályokról is adott tájékoztatást a honlapján.