Újabb otthon szülő nő került kórházba

Vágólapra másolva!
Keddre virradóra kórházba szállítottak egy otthon szülő nőt a gyerekével együtt, miután komplikációk léptek fel. A mentőszolgálat szóvivője szerint az eset hasonló volt a szombaton történtekhez.
Vágólapra másolva!

Újabb otthon szülő nőt kellett keddre virradóra kórházba szállítani a fővárosban - erősítette meg az MTI információját az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál csak annyit közölt, hogy otthon szülésnél fellépő szövődmény miatt szállítottak kórházba egy anyát és gyermekét.

További részleteket nem mondott, de megjegyezte, hogy az eset a szombaton történtekhez hasonló volt. A mentőket egy kórházhoz közeli helyszínhez riasztották, ezért gyorsan be tudták szállítani anyát és gyermekét. Az MTI úgy tudja, hogy a XII. kerületi Alma utcából szállították be őket a János Kórházba.

Szombaton hajnalban súlyos állapotban vittek be egy anyát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára, miután a nő tervezett otthon szülése során komplikációk léptek fel. A kórház hétfőn kiadott közleménye szerint a mentők a kiérkezéskor szaksegítséget az erősen kivérzett asszony mellett nem láttak. Az intézmény ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tesz a rendőrségen, mivel az otthon szülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége. Az apa és a szülésnél jelen lévő bábák szerint viszont a nő nem volt életveszélyben. Az anya és gyermeke kedden várhatóan elhagyhatja a kórházat.

Szeptember közepén meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthon akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülésnél komplikációk léptek fel. A rendőrség az ügyben nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Az eset kapcsán az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák. Az [origo] kérdésére, hogy hol tart ennek a szabályzásnak az előkészítése, a minisztériumban hétfőn azt mondták, hogy várhatóan november elején tartanak a tervezetről sajtótájékoztatót.