Lőrinci közbeszerzéseket vizsgálnak

Vágólapra másolva!
A Közbeszerzések Tanácsának (KT) elnöke szerint a Heves megyei Lőrinci önkormányzata közbeszerzési eljárás nélkül valósított meg több építési beruházást több megvalósítása során.
Vágólapra másolva!

Jánosi László, a helyi önkormányzat fideszes képviselője még a nyáron írt levelet a Közbeszerzések Tanács alelnökének mert úgy ítélte meg, hogy a szocialisták által támogatott polgármester szándékosan kerülte meg a közbeszerzési eljárást a vitatott beruházások esetében.

Víg Zoltán polgármester az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonnali ellenőrzését kérték, annak eldöntésére, hogy valóban jogszabálysértő módon jártak-e el.

Berényi Lajos, a KT elnöke, Jánosi Lászlónak írt levelében leszögezi, hogy álláspontjuk szerint az önkormányzat által megrendelt építési beruházásokat egybe kellett volna számolni, ami ily módon meghaladta a 15 millió forintos értéket. Ez esetben pedig kötelező a közbeszerzés.

Az önkormányzat viszont az ingatlan-beruházásokat, illetve a közútfelújításokat külön-külön számolta. Ily módon a vitatott fejlesztések értéke egyik esetben sem haladta meg a 15 millió forintot. Éppen az eltérő álláspontok miatt kérték az ÁSZ ellenőrzését - tette hozzá.

Az ügyet bonyolítja, hogy közbeszerzési döntőbizottsági eljárás maximum a szerződéskötéstől számított 90 napon belül kezdeményezhető, márpedig ez az idő már letelt. Ez alól csak az ÁSZ kivétel, amely három éven belül kezdeményezheti az eljárást. Ebben a helyzetben Berényi Lajos a rendelkezésére álló iratokat továbbította az ÁSZ-hoz.

A Heves Megyei Főügyészség már korábban nyomozást rendelt el hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt Lőrinci önkormányzatának szerződéskötései ügyében.