Az áradás miatt lezárják a rakpartokat

Vágólapra másolva!
A budai után a pesti alsó rakpartot is lezárják a Duna áradása miatt. Budapesten Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint kedd délután, Demszky Gábor főpolgármester szerint szerdán tetőzik a Duna, sokfelé már nem járnak a kompok, készenlétbe helyezték a homokzsákokat, de lakott területet nem veszélyeztet a víz.
Vágólapra másolva!

A Duna áradása miatt hétfőn délután megkezdték a pesti alsó rakpart lezárását - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője, Horváth László. Hétfő estére lezárták mindkét alsó rakpart teljes szakaszát.

Már korábban lezártak két útszakaszt a fővárosban - Budán a Margit híd és Mozaik utca, illetve a Margit híd és a Halász utca között -, a többi rakparton még lehet közlekedni. A víz további emelkedésével Pesten a Margit híd és Markó utca közötti, majd a Szent István téri, illetve Budán a Halász utca-Döbrentei tér szakaszt zárhatják majd le. A még járható útvonalakon veszélyre figylemeztető és sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki - mondta az [origo]-nak Horváth László, a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt.(FKF) helyettes szóvivője.

A helyettes szóvivő szerint a Duna vízszintje hétfőn délelőtt fél kilenc körül 646 centiméteres volt, az azt megelőző egy órában két centimétert emelkedett. A rakpartokon a társaság szakemberei ellenőrzik az utat, és jelzik az illetékeseknek az állapotokat. Ennek alapján a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályával közösen döntenek a zárásról.

Útfelújítás is nehezíti a közlekedést

Arra a kérdésre, hogy még meddig mehetnek az autók, Horváth László nem tudott pontos választ adni, mint mondta igyekeznek minél tovább a rakpartokon tartani a hét eleji nagyobb forgalmat. Ennek ellenére a fővárosban több ponton zsúfoltságra, dugókra kell számítaniuk az autósoknak. Havasi Zsolt, a Fővinform ügyeletese szerint a Dráva utca és a Lánchíd utca közötti szakasz hétfő reggeli egy órás ideiglenes lezárása miatt a Lánchíd, az Árpád híd és a Margit hídhoz vezető útvonalakon - a nagykörúton, a Hungária körúton, a Könyves Kálmán körúton - is zsúfoltság alakult ki. Nehezíti a közlekedési helyzetet, hogy Pest északi oldalán néhány fontos bevezető útvonalon felújításokat végeznek.

Jelenleg a pesti alsó rakparton végig lehet közlekedni. A lezárás időpontja függ attól, milyen sebességgel emelkedik a víz, akár még óráik is lehetnek hátra. Korábban már volt arra példa, hogy 647 centiméternél lezárták az utakat, de sok múlik azon is, mennyire korbácsolja fel a szél a vizet, és mekkora a hajóforgalom.

Fodor szerint kedden, Demszky szerint szerdán tetőzik a Duna

A Duna magas vízállása miatt a hétfő délutáni közlekedési csúcs után, az esti órákban Budapesten teljesen lezárják mindkét rakpartot a járműforgalom elől, és feletehetően kedden sem lehet majd ráhajtani a rakpartokra - közölte Demszky Gábor hétfő délután, a Fővárosi Védelmi Bizottság ülését követően. A főpolgármester szerint Budapestnél szerdán 710-715 centiméterrel várják a Duna tetőzését, ilyen vízmagasság mellett a város biztonságban van, nincs rendkívüli helyzet.

Fotó: Szabó Pál

Lakott területet nem veszélyeztet Magyarországon az árvíz, jelenleg semmilyen rendkívüli intézkedésre nincs szükség - közölte Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter ugyancsak hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján. Fodor szerint az országban összesen 333 kilométernyi védvonalon tartanak árvízvédelmi készültséget, az elmúlt 24 órában 357-en vettek részt a védekezésben. A Duna Budapestnél várhatóan kedd délután tetőzik 700-720 centiméteren. Ez jelentősen elmarad - 1-1,5 méterrel alacsonyabb - a legutóbbi dunai árvíztől. A mostani árvíz esetében is felmerülnek rendkívüli költségek, a védekezési kiadások meghaladják majd az előre tervezett keretet, ezért támogatást kér a kormánytól.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szerint több helyen belvízvédelmi készültséget is el kellett rendelni, Jakucs György, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vízügyi igazgatója pedig közölte: a fővárosban másodfokú készültséget rendeltek el, hogy időben felkészüljenek az árhullám fogadására.

Kompok pihenőn, homokzsákok készenlétben

A növekvő vízállás miatt nem indultak el a kompjáratok a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostorról. Az utasokat ideiglenesen Volán-buszok szállítják a szentendrei HÉV-végállomásig. A faluban lakóknak 30-40 kilométeres kerülőt kell tenniük, ha el akarják érni a fővárost, mivel a Határ csárda és a sziget, illetve a másik oldalon Horány és Dunakeszi között leállt a komp, csak a tahi hídon kelhetnek át a szárazföldre. A kompok várhatóan a hét végén indulhatnak újra. A sziget és a szárazföld, illetve a rajta fekvő 4 település között jelenleg nincs tömegközlekedés, ezt ideiglenesen a Volán pótolja a kompmentes napokon.

A Dunakanyar településein nem kell árvízveszéllyel számolni, mert az előrejelzés szerint a tavalyi nagy árhullámnál egy méterrel alacsonyabb szinten tetőzik a Duna - közölte a Központi Árvízvédelmi Ügyelet szakembere. Horkai András szerint Nagymarosnál 5,43 méter vízmagasságot mértek, de a keddre várható tetőzés sem igényel különösebb beavatkozást. Az önkormányzatok elővigyázatosságból több helyen felkészültek váratlan szintemelkedésre. Nagymarosnál, Szentendrénél és Leányfalun is, ahol 10 ezer homokzsákot rendeltek.

Kisoroszinál egy 400 méteres útszakaszt veszélyeztet a víz, ezért itt már előkészítették a homokot, a zsákokat, a gépeket, és megszervezték az információs láncot, hogy a kritikus kedd hajnali időpontban dönthessenek arról, be kell-e indítani a védelmi munkát. Itt nem csupán a közlekedés biztosítása a tét, hanem az út mögött fekvő több száz hektárnyi terület megóvása is, ahol még lábon áll a kukorica és a napraforgó. Az ártereken álló házakról több felé kellett az értékeket biztonságba szállítani Kismarosnál, Verőcénél, Szobnál és Gödnél. Néhány helyen a kompközlekedést is leállították, a kishajók viszont közlekednek.