Vizsgálja az ügyészség a Magyar Gárdát

Vágólapra másolva!
Vizsgálódik az ügyészség a parlamenti pártok által elítélt Magyar Gárda ügyében, miután olyan bejelentések érkeztek, hogy a szervezet az alapszabályától eltérő tevékenységet folytat - derült ki, amikor a legfőbb ügyész a parlamentben válaszolt egy SZDSZ-es képviselő kérdésére.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség ügyészi vizsgálatot folytat le a Magyar Gárda működésének törvényessége tárgyában, miután az utóbbi napokban a szervezet törvénysértő tevékenységére utaló bejelentések érkeztek - közölte Kovács Tamás legfőbb ügyész az azonnali kérdések és válaszok órájában hétfőn a parlamentben.

Kovács Tamás elmondta: a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Bíróság június 18-án vette nyilvántartásba, a nyilvántartásba vételnek törvényes akadálya nem volt. Hozzátette azonban: az ügyészséghez az utóbbi napokban érkezett bejelentések a Magyar Gárda alapszabályától eltérő, ezáltal törvénysértő tevékenységére utaló adatokat tartalmaznak.

Közölte: "az egyesület működésének törvényessége tárgyában az eljárásra illetékes Fővárosi Főügyészség ügyészi vizsgálatot folytat le". A Magyar Gárda működésének ügyében Gusztos Péter (SZDSZ) intézett kérdést a legfőbb ügyészhez.

A Magyar Gárda megalakulása vitát váltott ki a nagy parlamenti pártok között. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy az ellenzékkel közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta, a szervezet a nácizmust képviseli. A Fidesz is azt mondta, hogy a gárda rossz Magyarországnak, de szerinte a kormány hisztériát kelt az ügy körül.