Utánanéz Aba Botond jutalmának a Városháza

2007.01.26. 16:52

Valóban felvette prémiumának egy részét Aba Botond, de kisebb összeget, mint ami a sajtóban megjelent - tudatta a BKV sajtóirodája. A cég szerint rendben van minden a prémiummal, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes viszont azt állítja, hogy Aba Botondnak nincs is érvényes szerződése, így nem kaphatott volna előleget abból a prémiumból, ami meg sincs határozva.

Pénteken több lap - Index és Népszabadság - arról számolt be, hogy a tavaly év végén menesztett BKV-vezér, Aba Botond előre felvette 2006-os prémiumának több mint a felét, nagyjából 13 millió forintot. A BKV pénteken a sajtóhírekre reagálva azt közölte, hogy a korábbi vezérigazgató már valóban megkapta a neki járó prémium egy részét, de a hírekben megjelentnél kevesebbet, mintegy nettó négy és fél millió forint. Azt is hozzátették: Aba Botond a korábbi évek gyakorlatához képest alacsonyabb összeget kapott, mert a tavalyi évben a vártnál kedvezőtlenül alakult a társaság bevétele és pénzügyi mérlege.

A közlemény szerint a közlekedési vállalat igazgatósága tavaly a december 5-i ülésén tárgyalta meg, hogy mennyi prémiumelőleg jár az akkor még vezérigazgatói pozíciót betöltő Abának a 2006-ban elvégzett feladatai alapján. A BKV sajtóirodája szerint az igazgatóság ezen az ülésen engedélyezhette az előleg kifizetését, mégpedig a vezérigazgató teljesítményének értékeléséből kiindulva. Az előleget ki is fizették Aba Botond munkaszerződése, illetve a vele kötött, úgynevezett menedzsermegállapodás alapján - derül ki a BKV hivatalos közleményéből.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azonban azt állítja, hogy Aba Botondnak a tavalyi évre nézve egyáltalán nincs érvényes menedzserszerződése, amelynek alapján prémiumot lehetett volna neki fizetni. A főpolgármester-helyettes ezért pénteken azt közölte: kezdeményezni fogja a BKV felügyelő bizottságánál annak kivizsgálását, miként kerülhetett sor az előleg kifizetésére.

A BKV sajtóirodája arra azért felhívta a figyelmet: nem biztos, hogy Aba megtarthatja az előleget, mert ezt visszafizetési kötelezettség terheli egészen addig, amíg a Fővárosi Közgyűlés el nem fogadja a közlekedési társaság tavalyi üzleti tervének teljesítését. Erről a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága várhatóan legkésőbb májusig dönt.

Felülvizsgálnák a prémiumrendszert

"Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében" Antal Attila, az új vezérigazgató programjában szerepel a vezérigazgatói szerződés és prémiumok rendszerének felülvizsgálata - olvasható a BKV közleményében. Az [origo] is úgy értesült főpolgármester környezetéből, hogy az önkormányzat városfejlesztési, illetve a gazdasági bizottságának több tagja is egyetért abban: változtatni kell a vezérigazgató javadalmazásának módján. A legtöbben ugyanis ellenzik a jelenlegi megoldást, vagyis azt, hogy egy alacsonynak mondható alapbérből és egy magas prémiumból álljon össze a vezető fizetése, ehelyett inkább egy rögzített, a felelősségének megfelelő díjat kellene megállapítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK