Egy vállalkozónak szánták a pécsi levélbombát

2007.02.01. 11:53

Nem a rendőrségnek, hanem egy vállalkozónak szánták azt a bombát, amely csütörtökön robbant fel a pécsi rendőrkapitányságon. A gyufásdobozba helyezett robbanószerkezetet a vállalkozó egy zsarolólevéllel együtt kapta, majd bevitte a rendőrségre. A szerkezet ott felrobbant és egy rendőrt megsebesített.

Levél mellé tett bomba robbant a pécsi rendőrkapitányságon csütörtökön. A robbanás miatt egy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett - közölte Baranya megye rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatón.

A gyufásdobozban elhelyezett szerkezet azután robbant fel, hogy a helyszínelő osztály vezetője kivitte a rendőrség udvarára és letette a földre - mondta Sárközi Ferenc. Hozzátette, hogy a robbanószerkezet ereje két petárdáéval volt azonos, a rendőr arcán és kezén szenvedett hámsérüléseket.

A dandártábornok beszámolója szerint a gyufásskatulyát reggel nyolc óra körül egy vállalkozó vitte be a kapitányságra és elmondta, hogy azt nejlonzacskóban, egy levéllel együtt találta házának udvarán. A levélben megzsarolták, hárommillió forintot követeltek tőle, a bomba pedig a fenyegetés nyomatékául szolgált.

Sárközi Ferenc tájékoztatása szerint a vállalkozó megnézte a doboz tartalmát. A szerkezet az ő kezében nem, de a rendőrségen már a legnagyobb óvatosság mellett is felrobbant. Az, hogy pontosan mi volt a dobozban, a Rendőrség Biztonsági Szolgálata és tűzszerészek vizsgálják.

Az ismeretlen merénylő ellen zsarolás és a vizsgálattól függően robbanószerrel való visszaélés miatt indult eljárás. A rendőrfőkapitány félmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki segít a tettes, vagy tettesek kézre kerítésében. Ha bűnözőket elkapják, a zsarolásért öt, a robbanóanyaggal való visszaélésért akár nyolc év szabadságvesztést is kaphatnak.