Takács Albert lesz a rendészeti miniszter

2007.05.24. 11:45

Az eddig az emberi jogokra ügyelő ombudsman-helyettest, Takács Albertet jelöli a miniszterelnök a rendőrbotrányok nyomán megüresedett rendészeti és igazságügy-miniszteri posztra. Takács egy 2005-ös jelentésében aggasztónak találta a rendőrök munkakörülményeit, de a tavaly őszi zavargások után bírálta is a rendőrséget.

Takács Albertet, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelenlegi általános helyettesét jelöli igazságügyi és rendészeti miniszternek Gyurcsány Ferenc kormányfő - hangzott el a miniszterelnök csütörtök délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján. Gyurcsány elmondta: azt várja az új minisztertől, aki június elsején válja majd le elődjét, Petrétei Józsefet, hogy "a rend és a szabadság minisztériumává" tegye a tárcát.

"Tegye világossá, hogy rendőr bűnnel csak bűnüldözőként találkozhat" - folytatta a kormányfő az elvárásainak sorolását, utalva az elmúlt hetek rendőrségi botrányaira. "Legyen a rendőrség előzékeny a törvényt betartókkal szemben, de határozott a törvényt megszegőkkel, és legyen kétszeresen kemény a bűnt elkövető rendőrökkel szemben" - fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is kijelentette: továbbra is meg fogja védeni a rendőrséget a politikai támadásoktól.

Az igazságügy területén Gyurcsány azt várja el Takácstól, hogy jelentősen egyszerűsítse a hivatali ügyintézést, és folytassa azt a munkát, amit az előző miniszter és csapata a polgári és a büntető törvénykönyvek megújítása terén végzett. Takács feladata lesz az is, hogy sikeresen befejezze a rendőrség és a határőrség integrációját, és világossá tegye, hogy a schengeni csatlakozás nem lehet napi politikai viták tárgya - mondta a a kormányfő.

Takács Albert kijelölt miniszter a bejelentés után azt mondta: nagy megtiszteltetés számára a felkérés, és azt ígérte, hogy "rend, szabadság, biztonság és bizalom lesznek a vezérszavai". Megfogadta, hogy kiemelten fog törődni a rendőrséggel: megvédi a testületet a politikai befolyástól és támadásoktól, de ha bűnt követnek el, ki fogja adni az igazságszolgáltatásnak a rendőröket is.

Takács kiemelten akarja kezelni a jogszabályelőkészítést is. "Élhető joganyagra van szükség" - magyarázta, majd hozzátette, hogy ennek érdekében "a szabad Magyarország legnagyobb deregulációs folyamatát" indíja el. Megjegyezte, hogy leghamarabb a bizottsági meghallgatásain tud majd konktrétumokat mondani az elképzeléseiről, addig türelmet kért. A meghallgatások várhatóan jövő hét közepén lesznek. Takács beiktatása után kiderül az is, hogy ki lehet a szombaton leváltott Bene László országos rendőrfőkapitány utódja.

Foglalkozott a rendőrökkel

Takács ombudsman-helyettesként többször is foglalkozott a rendőrséget érintő kérdésekkel: egy 2005-ben közzé tett vizsgálatában akkor megállapította, hogy a rendőrök sok esetben az emberi méltósággal nehezen összeegyeztethető körülmények közt végzik munkájukat. A jelentés szerint a rendőrök nem kapnak megfelelő díjazást, kiszámíthatatlan és kevés a szabadidejük, rossz a felszerelésük és nem megfelelő a kiképzésük sem.

Forrás: MTI

A tavaly őszi tüntetések során alkalmazott rendőri intézkedéseket vizsgáló jelentésében Takács megállapította, hogy "a rendőrség szándékosan nem akadályozta a békés gyülekezési jog gyakorlását", de kimondta, hogy történtek "emberi jogsértések és alkotmányos visszásságok" is. Takács a tapasztalatok alapján több ajánlást is megfogalmazott, amelyek a gyülekezési törvény módosítására, a rendőrök képzésére és a panaszok kivizsgálásának módjára vonatkoztak.

Takácsot éppen az őszi eseményekről készült jelentése miatt  tartja "szakmailag alkalmatlannak" a Fidesz a tárcavezetői poszt betöltésére - reagált a bejelentésre Répássy Róbert, a Fidesz képviselője. Répássy szerint a helyettes ombudsman "falazott a rendőrségnek, amikor a tavaly őszi jogsértésekről szinte említést sem tett jelentésében". Az MDF szerint Takács kinevezése félmegoldás, a párt továbbra is a Belügyminisztérium visszaállítását szorgalmazza.

A kormánypártok és a kereszténydemokraták azonban úgy látják, Gyurcsány jól választott. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője a távirati irodának azt mondta, "rendben lévőnek találjuk a jelölést, hiszen Takács Albert felkészült erre a pozícióra". Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és Nyakó István, az MSZP szóvivője is úgy nyilatkozott, Takács alkalmas a miniszteri posztra.

Botrányok nyomán érkezik

Az elmúlt hetekben a rendőrséggel kapcsolatos botrányok megszaporodtak, emiatt kényszerültek távozni a rendőri vezetők (Bene mellett Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és Dobozi József, a REBISZ parancsnoka), és emiatt mondott le Petrétei is.

Kiderült többek közt, hogy a Széna téri túszejtős bankrablás helyszínelése közben egy rendőr lopott el 460 ezer fointot. Borsod megyében tizenhárom rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint egyes autómentéssel foglalkozó vállalkozóknak több megbízást szereztek pénzért, Kisvárdán emberrablással és csempészettel gyanúsítanak rendőröket. És a legsúlyosabb: öt rendőrt azonosított egy huszonegy éves lány, akik közül ketten a gyanú szerint erőszakot követtek el ellene Budapest belvárosában, a többiek pedig bűnsegédek voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK