Bevezető a vadkempingezés rengetegébe

2007.07.01. 8:11

Csomagoljunk!

Ha tehát rászántuk magunkat, hogy ingyen és konkrétabb igények nélkül vágunk neki a világnak, az első megmérettetés a pakolás. Aki a kocsit választja, annak könnyebb dolga van, aki gyalog indul, annak nagyobb a kihívás. Egy zsákba kell gyűrni mindent, amire szükség lesz, de persze a szelektálás is fontos, mert minden plusz dekagramm a hátunkat nyomja majd. No nem kell elkeseredni, ha elsőre otthon marad valami, vagy feleslegesen cipeltük egy hétig a félkilós csavarhúzókészletet: a szükséges felszerelésről a profi túravezetőknek is 10-12 órását tanfolyamokat tartanak, és még azután is sokszor hiányzik ez-az  - mondta Szádeczky-Kardoss Géza.

Ami fontos, hogy indulás előtt mindent ellenőrizzünk - tanácsolta a vezető. Legyen elég cövek a sátorhoz, legyen gáz a gázfőzőben, legyen gyufa a gyufásdobozban: nincs annál bosszantóbb, mint ha használhatatlan dolgokat cipelünk magunkkal.

Használd az erdőt! De meddig?

Persze vadkempingezőként nem csak a hátizsákunkból élhetünk; az erdő bőségének kihasználása is törvény adta jog. Ha nem védett vagy magánterületen vagyunk (ahol egyébként kempingezni sem szabad), "az erdőgazdálkodó köteles tűrni (...) az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, virág és díszítőlomb (...) gyűjtését". Tűzifát szedni, forrásból vizet venni szintén magától értetődően megengedett.

Az erdőhasználatnak azonban vannak korlátai: bár Magyarországon nem jellemző, hogy vadkempingezők tömegei árasztanák el az erdőt, az erdőgazdálkodók és a természetvédők szerint így is komoly károkat okoznak. "Nem támogatjuk, hogy bárki mindenütt kempingezzen, mert az emberek nem teljesen szalonképesek az erdőben" - mondta az [origo]-nak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének szóvivője. A tapasztalat szerint ugyanis Magyarországon lehetetlen elvárni, hogy a vadkempingezők magukkal vigyék a szemetüket, ne rakjanak tüzet ott, ahol tilos, ne vágják ki a fiatal fákat, vagyis hogy ne rongálják a környezetet - mondta.

A rossz tapasztalatok miatt sokan szólalnak fel időről időre a vadkempingezés betiltásáért, hivatkozva a külföldi példákra, ahol a hazainál szigorúbb a szabályozás. Abban Szádeczky-Kardoss Géza is egyetért, hogy a vadkempingezők többségéből Magyarországon sajnos hiányzik a környezetbarát szemlélet. Pedig ahhoz, hogy vadkempingezőként még sokáig szabadon kalandozhassunk az országban, be kellene tartani néhány szempontot. A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány programvezetőjével, Kelemen Zoltánnal megpróbáltuk összeszedni, mi is ez a néhány pont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK