Idén eddig 85-en fulladtak vízbe

Vágólapra másolva!
Csaknem ötven ember fulladt idén a Dunába, tizenhárman pedig a Balatonba, közülük többen azért, mert részegen mentek be a vízbe. A rendőrség szerint a nyári meleg is közrejátszott abban, hogy sok vízi baleset történt.
Vágólapra másolva!

Idén eddig összesen 85-en fulladtak vízbe: 32-en fürdés közben, 38 személyről nem tudják, mi okozta a halálukat, míg tizenöten öngyilkosok lettek - derül ki a rendőrség szerdai közleményéből. Tavaly, egész évben 192 ember lelte halálát a hazai vizekben.

A Duna szedte a legtöbb áldozatot, ebben az évben eddig 47-en fulladtak a folyóba - köztük három gyerek -, öten pedig ittasak voltak. A Balatonba és a Tiszába is tizenhárman vesztették életüket, közülük is többen részegen mentek be a vízbe. Az ország egyéb vizeiben pedig egy tucatnyian fulladtak meg.

A rendőrség szerint azért fulladtak meg ennyien, mert idén nagyon sokan keresték fel a vízpartokat a jó minőségű vizek, az alacsony vízállás és a nagy meleg miatt. A közlemény arra is kitér, hogy a vízbefulladások megelőzése érdekében a vízi rendészeti szervek a legveszélyesebb területekre próbálják koncentrálni az erőiket.

A hatályos jogszabályok szerint természetes fürdővízben fürödni csak a kijelölt fürdőhelyen, illetve ott lehet, ahol a fürdést más jogszabály nem tiltja. A természetes fürdővizeken a helyi önkormányzat jegyzője jelölheti ki a fürdőhelyet, ennek persze más kritériumoknak is meg kell felelnie. A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a vízbefulladásos balesetek nagy részénél az egyéni felelősség, valamint a veszély felismerésének hiánya vezet tragédiákhoz.