Maradjon biztos távolságban! - ünnepi kormányjavaslatok

Vágólapra másolva!
Túl általánosnak és feleslegesnek tartja az [origo] által megkérdezett budapestiek többsége azt a kormány által összeállított 12 pontos útmutatót, ami az augusztus 20-i ünnepségek biztonságos élvezetét segítik. A rendőrség békés, nyugodt ünnepet vár, lesz hangágyú és hajózási tilalom. A hatóságok a korábbi éveknél jóval nagyobb erővel készülnek az ünnepségre. 
Vágólapra másolva!

Az általános információkkal mindenki tisztában van, ennél sokkal speciálisabb tájékoztatóra lenne szükség - mondta az [origo]-nak egy 20 év körüli virágárus lány, miután megmutattuk neki azt az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatos útmutatót, amivel a kormány a tavalyi öt halálos áldozatot követelő viharpánik megismétlődését próbálja elkerülni.

A kormány által összeállított útmutató (a lista cikkünk második oldalán) 12 pontba gyűjti a különböző biztonsági tanácsokat. Többek között olyanokat javasol a kormányzati anyag, hogy "tájékozódjunk", "ismerjük meg környezetünket", "segítsük egymást", "parkoljunk biztonságban". Hasznos tanácsként a tájékoztató javasolja azt is, hogy a szülőknek érdemes a gyerekük kezére felírni a mobilszámukat. Az utolsó, a 12. pont azt tartalmazza, hogy a tűzijátékon mindenki a saját felelősségére vesz részt.

Sokkal praktikusabb tanácsokra lenne szükség a virágárus lány szerint, például azon helyek felsorolására, ahova biztosan be lehet szaladni a vihar elől, és ahonnan nem dobják ki az embert. Egy 50 éves nő felesleges pénzkidobásnak tartotta az egész tájékoztatót. Az asszony szerint minden felnőtt el tudja dönteni, hogy vállalja-e a kockázatot, és kimegy a tűzijátékra, vagy pedig otthon marad. Hasonló véleményen volt a 40 év körüli férfi is, aki tavaly még a vihar kitörése előtt otthagyta a tűzijátékot. A férfi szerint ennek ellenére azért lehet haszna a tájékoztatónak.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán bemutatta azt a 80 ezer példányban kiadott, ingyenesen hozzáférhető kiadványt, amely térképek és menekülési útvonalak mellett tartalmazza a 12 pontos útmutatót is. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdán ezzel kapcsolatban azt mondta: politikailag elfogadhatatlan, hogy a kiadvány szerint mindenki a saját felelősségére vesz részt rendezvényeken.

Jön a hangágyú

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ünnepségsorozat idején nemcsak a szervezőket értesíti, hanem közleményt is kiad a várható időjárásról. A tűzijáték helyszínén lévő három óriás kivetítőn, valamint a 20 darab, egyenként 100 decibeles hangtornyon és a katasztrófavédelem két mobil hangágyúján keresztül is tájékoztatást kapnak az ott-tartózkodók, ha vihar közeledne.

A hatóságok kiemelt létszámmal lesznek jelen a rendezvényeken, főleg a tűzijáték helyszínén. A tervek szerint közel 100 tűzoltó 22 tűzoltóautóval áll készenlétben az ünnepségsorozat idején. Az események helyszínein 43 mentőautó és két tömegbaleseti egység is indulásra kész lesz, továbbá sürgősségi sátorambulanciák is fogadják majd a rászorulókat. A mentőautók mozgását, a nagy tömegben való gyors életmentést külön irányítócsoport koordinálja.

Békés, nyugodt

A rendőrség nyugodt, békés ünnepre készül - közölte csütörtökön Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Nem tudnak olyan szervezett csoportokról, amelyek az augusztus 20-i ünnepségek megzavarására készülnének. Az országos és a budapesti főkapitányság egy egységes műveleti törzset működtet majd március 15-éhez hasonlóan, a rendőrség ebből a műveleti központból követi majd nyomon az eseményeket, és irányítja a beavatkozást, ha szükség lesz rá.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JzXGHquSSPMsBmVx


A rakpartnak idén lesznek olyan szakaszai, amelyeket lezárnak. A rendőrség ezt a tűzijáték nézőinek biztonságával indokolta, ezeken a szakaszokon ugyanis nem biztosítható a megfelelő menekülési útvonal. A Dunán hajózási tilalom lesz érvényben a Lágymányosi híd és az Árpád híd között augusztus 20-án 7-12 óra között, valamint 18 órától a tűzijáték végéig. A tűzijátékot idén már nem lehet motorcsónakról vagy kiscsónakról megnézni, csak kikötött hajókról.