Vágólapra másolva!
Az előre bejelentett rendezvények felét nem tartották meg az országon végigvonuló vihar miatt, és a budapesti tűzijátékot is kevesebben látták, mint korábban. Bár a viharos szél, az eső és a jégverés okozott károkat, rendkívüli esemény sehol az országban nem történt. Az állami ünnepségeket néhányan megpróbálták ugyan megzavarni, de komolyabb rendőri beavatkozásra nem volt szükség.
Vágólapra másolva!

Jelesre vizsgázott mindenki, aki részt vett az állami rendezvények biztosításában - mondta Gál J. Zoltán, az Operatív Törzs irányítója a testület záró ülésén hétfőn késő este. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára zárásul azt mondta a törzs tagjainak: "találkozunk október 23-án".

Az Operatív Törzs tagjainak tájékoztatása szerint rendkívüli esemény sehol az országban nem történt, az előre bejelentett 740 rendezvényből 382-t tartottak meg. Elmaradt többek között a miskolci, a szekszárdi és a kazincbarcikai tűzijáték.

Muharay Árpád dandártábornok, a katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Borsod, Heves és Nógrád megyében még mindig piros meteorológiai riasztás van érvényben. Tájékoztatása szerint a viharos időjárás miatt a tűzoltók országszerte 341 helyen segítettek fakidőléseknél, vízszivattyúzásoknál, illetve tetőcserepek és kémények elmozdulásánál.

Lovász Győző, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese beszámolt arról, hogy rendőri intézkedésre nem került sor a Budapesten kívüli augusztus 20-i rendezvényeken. A vihar miatt azonban két rendőrautó rongálódott meg, az egyikre fa dőlt, a másik pedig koccant, személyi sérülés egyik esetben sem volt.

Palocsai Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alezredese a budapesti rendezvényekkel kapcsolatban elmondta: a reggeli zászlófelvonást húsz ember próbálta megzavarni, de komolyabb rendőri beavatkozásra nem volt szükség, ahogy a Liberális Sátornál sem, ahol szintén egy hasonló méretű csoport megzavarta a gazdasági miniszter beszédét.

Összesítésük szerint a zászlófelvonáson 250, a tisztavatáson négyezer, az Air Race gálán 40 ezer, a Szent Jobb körmeneten háromezer, a Mesterségek Ünnepén egyidőben öt-hatezer, a Hősök terei MIÉP-gyűlésen ezer, a tűzijátékon pedig 250 ezer ember vett részt. Palocsai beszámolt arról is, hogy nagyjából 1.500 rendőr volt az utcákon a fővárosban a nap folyamán. Késő este a Dunán újraindult a tűzijáték miatt szüneteltetett víziközlekedés.

Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: 44 sérültet - köztük két külföldit - láttak el a nap folyamán, ebből 13 embert kellett kórházba vinni, kisebb és könnyebb sérülésekkel. Ez átlagos igénybevételnek számít.

A Miniszterelnöki Hivatal az Expander 2000 Kft.-vel kötött szerződést az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat megszervezésére. A nyertest közbeszerzési pályázaton választották ki. Az ünnepségek teljes költsége mintegy 300 millió forint volt. Ennek közel egyharmadát a tűzijáték tette ki, nettó 95 millió forint értékben. A második legnagyobb tételt - nettó 51 millió forintot - a higiéniai és biztonsági intézkedésekre fordították.