Csak felügyelnek a gyerekekre Mátraszőlősön

Vágólapra másolva!
Továbbra sem indult meg a tanítás a megszüntetett mátraszőlősi iskolában, de ideiglenesen biztosítják a gyerekek felügyeletét. A helyi önkormányzatnál szakértők vizsgálják, hogy hogyan tudnák előteremteni az iskola működéséhez szükséges pénzt.
Vágólapra másolva!

Kinyitott hétfőn reggel a mátraszőlősi általános iskola, de tanítás nem lesz, csak a gyerekek felügyeletét biztosítják. Az iskolát augusztus 30-án megszüntette a képviselő-testület, emiatt 30-40, többségében cigány származású gyerek nem kezdte meg a tanévet.

"A képviselő-testület nem meri visszavonni addig a megszüntetésről szóló határozatot, amíg nem látja biztosítottnak az iskola működtetésének anyagi feltételeit" - mondta az [origo]-nak hétfőn Tóth Gyula polgármester. Az önkormányzatnál most szakértők vizsgálják, hogyan tudnák mégis előteremteni a működéshez szükséges pénzt - tette hozzá. A polgármester azt nem tudta megmondani, hogy az iskolában meddig tudják fenntartani a gyerekek felügyeletét.

Az iskola korábbi tanulóinak egy része már a közeli Pásztóra jár iskolába, mert a hónapok óta tartó bizonytalanság miatt a szülők átíratták őket oda. 30-40 gyerek szülei azonban ragaszkodnak a mátraszőlősi iskolához. "Többségben cigány gyerekekről van szó, és a pásztóiak már aláírásokat gyűjtöttek, mert nem akarják, hogy ezek a gyerekek odamenjenek" - mondta a polgármester.

Mivel az iskolában nemzeti etnikai kisebbségi nevelés is folyt, a megszüntetéshez be kellett volna szerezni a helyi kisebbségi önkormányzat engedélyét. Mivel ez nem történt meg, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal a jogszabálysértés megszüntetésére és a tanítás folytatására szólította fel Mátraszőlős önkormányzatát, erre szeptember 7-ig adott határidőt. Ugyanezt javasolta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.