A kismamák sínylik meg a bábák és szülészek vitáját

Vágólapra másolva!
Ideális esetben az otthon szülés a szülészek által elismert bábák vezetésével zajlik, váratlan komplikáció esetén az újszülöttet és a kismamát felkészült kórház és szülész-nőgyógyász fogadja. A valóságban azonban az otthon szülés segítői és a szülészek évek óta harcolnak egymással, ennek pedig a kórházi körülményektől ódzkodó kismamák isszák meg a levét. A kismamák pedig elszántak, a hétvégi tragédia sem tántorítja el őket az otthon szüléstől.
Vágólapra másolva!

"Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük" - áll a legtöbb otthon szülést levezető Geréb Ágnes honlapján. Szombaton hajnalban indult meg a szülés annál a nyíregyházi nőnél, aki úgynevezett születésházban akarta világra hozni kisbabáját. Ebben a házban az otthon szüléssel megegyező körülményeket teremtenek azok számára, akiknek lakásában ez nem megoldható. A szombati szülés komplikációmentesen indult, egészen addig, amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában. A szülést vezető Geréb és segítői nem tudták kiszabadítani a babát, ezért mentőt hívtak. A mentő a néhány percnyire lévő Szent János Kórházba szállította a kismamát, de a gyereket már nem tudták megmenteni.

Az úgynevezett vállelakadás nem ismeretlen a szakemberek előtt. Létezik egy speciális technika a beszorult kisbaba kiszabadítására - mondta az [origo]-nak Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke. Szerinte a szülés valószínűleg nem haladt a megfelelő ütemben, ez pedig indokolttá tette volna, hogy a kismama hamarabb kerüljön kórházba. Geréb Ágnes azonban úgy látja, hogy mindent a legjobb tudása szerint tett.

A szülés nem kockázatmentes kórházi körülmények között sem - közölte Geréb, aki - Csákány M. György nőgyógyász adataira hivatkozva - azt mondta, hogy vállelakadás miatt évente 5 újszülött hal bele ilyen komplikációba a kórházakban. A szakmai kollégium elnöke szerint nincsenek központi adatok a csecsemőhalálozásról, de több nőgyógyászt ítéltek már felfüggesztett börtönre szülési komplikációk miatt.

A tragédiával végződő szülés után hivatalból eljárás indul, szakértői vizsgálatok keresik a választ arra, hogy történt-e szakmai szabályszegés. Ha ezt nem állapítják meg, akkor senki nem tehető felelőssé a tragédiáért - mondta az [origo]-nak Ábrahám László műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd.

Nem egy nyelvet beszélnek

Otthon szülni nem tilos Magyarországon, de a szabályozatlanság miatt eddig erre csak a legelszántabbak vállalkoztak. Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között évente 5-600 anya hozza világra gyerekét otthonában, ez a szülések 0,5 százaléka (ennek a számnak jelentős része nem tervezett otthon szülés). Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, Hollandiában 30 százalék. Magyarországon 2006-ban a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni, az otthon szülésről ilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre. Geréb Ágnes szerint a hétvégi tragédia nem veti vissza az otthon szülés szabályzásának ügyét, amelyet legutóbb maga az egészségügyi miniszter vetett fel.

A bábák és szülészek már évek óta harcolnak egymással, pedig világosan látszik, hogy a biztonságos szülésekhez egymás támogatására lenne szükség. Az otthon szülés élharcosai is elismerik, hogy elengedhetetlen a készenlétben álló kórházi háttér. A vita megkeseríti a kismamák dolgát is. "Harminc óra vajúdás után végül bementem egy kórházba, ahol az orvos szinte az egész szülés alatt szidta a bábákat és az otthon szülőket" - nyilatkozta korábban az [origo]-nak egy édesanya, aki bár nem úgy tervezte, végül mégis kórházban hozta világra a gyerekét.

A szülészek álláspontja alapvetően nem változott, de a jogszabálytervezet hírére a szakmai kollégium most összeállít egy szabályrendszert, amelynek betartása mellett mégis elképzelhetően tartják, hogy valaki kórházon kívül hozza világra gyerekét. Lehetséges, hogy a feltételeknek csak bizonyos régiók felelnek majd meg, mert nem mindenhol elég fejlett az infrastruktúra - mondta Szabó István.

Kérdés, hogy az otthon szüléseket pártolók számára elfogadhatóak lesznek-e az orvosok szabályai. Alapvető különbség közöttük, hogy az orvosok nem engednék ki a szülés felügyeletét a nőgyógyászok kezéből, míg az alternatív módok képviselői a bábákra vagy az úgynevezett dúlákra bíznák a szülés levezetését. "A szülészt a problémák elhárítására tanítják meg, a bábákat pedig a normálisan zajló szülés levezetésére készítik fel" - magyarázta a különbséget Geréb Ágnes, aki már háromezer otthoni szülésnél asszisztált. Az összes, általa vezetett otthon szülésből három esetben halt meg az újszülött, és a szülések 10 százaléka végződött kórházban.

A Horváth Ágnes vezette tárca azt ígéri, hogy már 2008 elején hatályba léphet az otthon szülést szabályozó törvényt. A tárca közleménye szerint az esetek döntő részében indokolatlan lenne az otthon szülés tiltása, viszont olyan szabályokra van szükség, amelyek minimálisra csökkentik a kockázatot. A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthon szülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikációk.

A kismamák elszántak

Évente 10-15 esetben mennek házhoz újszülöttet menteni a Peter Cerny Alapítvány munkatársai. Ezeknek egy része váratlanul megindult szülés, és csak kisebbik hányada az eleve otthon tervezett szülés, de olyanok is akadnak, akik azért maradnak otthon, mert attól tartanak, hogy nem tudják állni a kórházi ellátás költségeit - mondta Somogyvári Zsolt, az alapítvány szakmai vezetője. Az alapítvány munkatársai jártak kint a szombaton tragédiával végződő szülésnél is, de ők csak akkor tudtak volna segíteni, ha a gyerek már világra jött volna.

Az otthon szülésre a hétvégi haláleset mellett egy másik tragédia is rossz fényt vet. 2003-ban egy ikerszülés végződött az egyik újszülött súlyos károsodásával, későbbi halálával Geréb Ágnes praxisában. Ha a csecsemő néhány hónappal világra jötte után nem halt volna meg, egész életében súlyosan fogyatékos maradt volna, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat Geréb Ágnes ellen.

A kórháztól ódzkodó kismamák mégis elszántak, az [origo]-nak nyilatkozó Gossányi Juli - aki szült már otthon és kórházban is - azt mondta, hogy a harmadik gyerekét ismét lakásában hozná világra. Szerinte össze se lehet hasonlítani a kórházi és az otthoni szülést. A kórházakban nem veszik figyelembe, hogy minden édesanya egyedi eset és éppen élete legmeghatározóbb eseményén megy keresztül - mondta.