Felszabadult a tüntetők előtt a Kossuth tér

Vágólapra másolva!
A kormány és a kormányellenes szervezetek is készülnek az őszödi beszéd és a 2006 szeptemberi zavargások hétfői évfordulójára. Az ismertebb radikális és Kossuth téri csoportok már szombaton seregszemlét tartanak a Hősök terén. Több csoport hétfőn a Kossuth térre vonulna, és bár a tervet eddig a Miniszterelnöki Hivatal területfoglalási engedélye akadályozta, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány pénteken bejelentette, hogy a MeH visszalépett. A hétfő-keddre tervezett kézilabdagála szintén elköltözött a Kossuth térről, mert a szervezők túl sok fenyegetést kaptak. Felszabadult tehát a tér a zavargások évfordulóján, a tüntetők hétfőtől újra demonstrálhatnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a BRFK sem tud arról, hogy kormányellenes csoportok rendbontásra készülnének szeptemberben - közölték a hatóságok az [origo] érdeklődésére. Hétfőn lesz egy éve, hogy kiszivárgott a miniszterelnök őszödi beszéde, melyet tavaly szeptemberben több napos tüntetések és zavargások követtek, amelyek 2006. október 23-án és idén, március 15-én is kiújultak.

Az évfordulóra a kormány és a Kossuth téri szervezetek is készülnek, sokáig úgy tűnt, versenyt futnak a közterekért. Péntekig úgy volt, hogy a Kossuth teret a hétvégétől keddig a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) foglalta le kulturális rendezvény céljából. Egy pénteki sajtótájékoztatón azonban - az éppen a MeH-ből érkező - Tóth Gábor BRFK-parancsok közölte: felszabadult a tér a demonstrálók előtt, a MeH visszalépett a terület használatától. A MeH csak a hétfőre és keddre tervezett rendezvények megtartásától állt el, a szombatra és vasárnapra tervezett programok nem változnak - egészítette ki később Tóth bejelentését Budai Bernadett kormányszóvivő.

Eredetileg úgy volt, hogy hétfőn és kedden a Kézilabda Szövetség szervezett volna a Kossuth térre gálát, de ez is elmarad. A kézilabdameccset a Körcsarnokba költöztetik, mert a szervezők több fenyegetést kaptak. Névtelen telefonálók többek között arra szólították fel őket, hogy "takarodjatok a térről", illetve "akkor is meg fogjuk zavarni a játékot" - közölte Sinka László, a Kézilabda Szövetség főtitkára.

Korábban a MeH területfoglalási engedélyt szerzett a Kossuth térre vezető Alkotmány utcába is szeptember 13-18-a között. Október 23-ára is gondoltak: megszerezték a területfoglalási engedélyt október 21. és november 5. között a Városháza parkba, ahol "nemzeti ünneppel kapcsolatos rendezvényt" terveztek eredetileg - tudtuk meg a Fővárosi Önkormányzattól.

Rendőrök: fokozatosság elve

A MeH visszalépése mögött - mint azt a főkapitány elmondta - a fő szempont a biztonság volt. A rendezvények biztonságos lebonyolítását szolgálja, hogy az BRFK operatv törzset működtet majd. Hozzájuk futnak be a térről és környékéről az információk, többek között a térfigyelő kamerák képeit is nézhetik. Tóth közölte, hogy a különféle szervezetek vezetőivel történt egyeztetésekről jegyzőkönyvet vettek fel, az eseményekért a szervezők felelősséget vállaltak.

A főkapitány azt is megerősítette, hogy az NBH jelenlegi információi szerint nincs olyan adat ami arra utalna, hogy egyesek "törvénysértő cselekedetre készülnének". Tóth szerint a téren minden nap 23 óráig demonstrálhatnak majd a különféle szervezetek, ezt követően el kell hagyniuk a helyszínt. A BRFK ígérete szerint nem fogja túlbiztosítani a helyszínt, de "adott esetben" készen állnak megfelelő számban a törvény fenntartására. Hogy mennyi egyenruhás lesz az évfordulón a belvárosban, azt a főkapitány - szokás szerint - nem árulta el.

Beszélt ugyanakkor Tóth arról, hogy az állomány sokkal felkészültebben, és komolyabb védőfelszerelésben készül az eseményekre, mint tavaly. Amennyiben esetleg közbe kell avatkozniuk, a "fokozatosság elve" érvényesül, "jogszerűen, de határozottan avatkoznak közbe".

Seregszemle szombaton

Az évforduló előtti seregszemlét szombaton a Hősök terén tartják: több Kossuth téri szervezet Nemzeti Nagygyűlést tart délelőtt tíz órától este tízig, ahol nemzeti kerekasztal megalakítását határozzák el - mondta az [origo]-nak Sámsomdi Kiss Károly, a megmozdulás főszervezője. A nagygyűlésen olyan, a Kossuth téren egy éve megalakult szervezetek vesznek részt, mint a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, a Rendszerváltó Fórum, de ott lesz a Lelkiismeret '88 csoport, Wittner Mária fideszes képviselő és ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész is. A szervezők ide több tízezer főt várnak.

Szintén szombaton négytől egy magánszemély a Budai Várba jelentett be tiltakozó demonstrációt. Este a Magyar Nemzetért Mozgalom a Hősök terétől a Vértanúk teréig vonul majd, az Andrássy út-Oktogon-Deák tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon - tudtuk meg Tafferner Éva BRFK-szóvivőtől.

Hétfőn két Kossuth téri csoport, a Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság a főváros végigjárását tervezei azon az útvonalon, amelyen tavaly október 23-án vonultak a tüntetők. Délután négykor indulnak a Corvin közből a Blaha Lujza téren, az Astorián és a Deák téren keresztül majd egyikük a Vértanúk teréig, míg másikuk az Alkotmány utcáig vonul, ahol este 11-ig maradnak - mondta Fáber Károly, a szervezet vezetője. A bejelentés szerint 500-1000 főt várnak.

Kedden, azaz 18-án a Szabadság téren demonstrál a Magyar Nemezti Bizottság által szervezett 250 fő, akik petíciót kívánnak átadni a közszolgálati tévé elnökének. A bejelentés szerint 17 és 22 óra között maradnak.

Összesen 120 különféle eseményt tartanak majd a szervezetek az elkövetkező hetekben, de ezeknek csak egy kis része tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, mondta Bencze. A főkapitány ezekről nem is beszélt részletesen, igazából csak a fent említett 5 demonstráció igényel nagyobb odafigyelést a rendőrség részéről.

Ragaszkodnak a Kossuth térhez

"Ragaszkodunk hozzá, hogy a tüntetést a Kossuth téren folytassuk" - fogalmazott még Tóth bejelntése előtt Fáber. Mivel a gála elköltözik, a MeH pedig visszalépett, még nem tudni, hogy végződnek az egyeztetések a rendőrséggel. Fáber szerint, ha nem kapnak engedélyt, akkor is "a demonstrálókon fog múlni, hogy bemegyünk-e vagy nem". A szervezet pénteken egyeztet a rendőrséggel arról, a Kossuth tér felszabadulásával engedik-e a tömeget a Parlament elé vonulni, Fáber szerint jelenleg úgy tűnik, ennek semmi akadálya.

Fáber azt mondta, van egy nem nyilvános "Y tervük", amely arról szól, hogyan lehet a kormányt akár a tüntetés napján megbuktatni. Ez a stratégia nem nyilvános - mondta, hozzátéve, hogy nem akarnak erőszakos módszerekkel élni.

Egy másik szervezet, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 hétfőn az Alkotmány utcában akar demonstrálni, a rendőrség már beleegyezett a tervbe. Korábban ide is volt a MeH-nek területfoglalási engedélye. Rendezvények esetleges ütközéséről Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője nem tud, de ők is arra számítanak, hogy végül a Kossuth téren demonstrálhatnak.

A Kossuth téri tüntetők hétfő után is terveznek megmozdulásokat. A Rendszerváltó Fórum hétfőtől kedd éjfélig maradna a Vértanúk terén, szerdán 0 órától pedig egy hónapra, október 19-éig átköltöznének a Kossuth térre. A BRFK-nak két napon belül kell döntenie az engedélyezésről.

A Magyar Gárda szombattól szeptember végéig vidéki programokat, országjárást tervez. A nagyobb vidéki városokban tartanak találkozókat - olvasható a szervezet közleményében.