Lépre ment Takács a köddé vált rendőrökkel

Vágólapra másolva!
Bár Takács Albert rendészeti miniszter tiltakozott, amiért Sólyom László azt állította, hogy a rendőrség nem működik együtt a túlkapásos esetek kivizsgálásánál, az ügyészség tapasztalatai alátámasztják az államfő állítását. Akadtak rendőrök, akik még a bilincselést is letagadták, és volt olyan tömegoszlató egység, amelynek egyik tagja sem vállalta, hogy elöl állt a sorban.
Vágólapra másolva!

39 rendőr ellen emelt eddig vádat az ügyészség a tavaly szeptemberi és októberi zavargások során állítólag elkövetett túlkapások miatt. Többen is megúszhatják azonban a felelősségre vonást, a nyomozásokat ugyanis nehezítette, hogy - mint az ügyészség egy csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott - bár a rendőrség felső vezetése minden segítséget megadott, az alegységek parancsnokai már közel sem bizonyultak ilyen együttműködőnek.

Jogvédők már tavaly ősszel felhívták a figyelmet arra, a nyomozást lehetetlenné teheti, hogy a tömegoszlató rendőrök a szabályokkal ellentétben nem viseltek azonosító jelvényt, illetve számot. De - mint most kiderült - több esetben előfordult az is: a rendőrök az eljárás során akadályozták meg, hogy azonosítani lehessen azokat, akik a gyanú szerint szabálytalanul intézkedtek, például ártalmatlanná tett embereket ütöttek-rúgtak.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila két konkrét ügyet említett az [origo]-nak. Az egyik eljárás során például az ügyészeknek sikerült azonosítani azt az alegységet, amelynek több tagja gyanúsítható volt túlkapással. Annyit kellett volna kideríteni, hogy kik voltak azok, akik a tömegoszlatás során elöl álltak, ugyanis feltehetően ők követték el a szabálytalanságot. A nyomozás során azonban az alegység mindegyik tagja azt állította, hogy középen állt. Így nem tudták az ügyészek azonosítani az elkövetőket, és az alegység parancsnoka sem adott olyan információt, amellyel segítette volna a nyomozást - mondta a szóvivő.

A példaként említett másik esetben is hasonló történt. Az ügyészek azonosítottak nagyjából tíz rendőrt, akikről tudták, csak ők intézkedhettek az egyik sértettel szemben. Mindegyik rendőr azt vallotta azonban, hogy nem ő intézkedett, így az ügyészség nem tudott tenni semmit - mondta Morvai Attila, aki szerint, ha úgy történt volna, ahogy a rendőrök mondták, akkor a sértett saját magát bilincselte meg.

Az ügyészség tapasztalatainak azért is van jelentősége, mert a rendőrség együttműködéséről vita bontakozott ki Sólyom László köztársasági elnök és Takács Albert igazságügyi miniszter között. Az államfő hétfőn a parlamentben mondta azt: "Nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, s ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő. Félő, hogy sok ismeretlen tettes, az elkövetők több mint nyolcvan százaléka büntetlenül marad."

Takács erre reagálva levelet írt Sólyomnak, amelyben az állt, hogy szerinte az államfő pontatlan és megbízhatatlan információk alapján mondott véleményt. A miniszter állítja, hogy a rendőrség igenis együttműködik a nyomozó hatósággal a túlkapások ügyében. "Az információ vagy bizonyítási eszköz szolgáltatására, illetve az intézkedő rendőrök személyének megállapítására irányuló megkereséseket a rendőrség kivétel nélkül teljesítette, s azokat az ügyészség minden esetben elfogadta" - áll Takács levelében.

Sólyom László jövő hét elején válaszol Takácsnak - közölte csütörtökön a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az [origo] péntek délelőtt megkereste az igazságügyi minisztériumot, amely közölte, hogy Takács Albert az ügyészség által elmondottak fényében is fenntartja azt, amit a levélben írt.