A Duna és a MÁV sínei a legkoszosabbak

Vágólapra másolva!
Magyarországon a Duna és környéke a legszennyezettebb terület, amit a Sajó iparilag szennyezett völgye követ, de Dunaújváros és Várpalota is a legkoszosabbak közé tartozik. Versenyben van a Mecsek és a MÁV teljes vonalhálózata is, amely a legdrágábban megtisztítható területek közé tartozik - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nincs hivatalos lista Magyarországon a legszennyezettebb területekről, de a versenyt a Duna és környéke nyeri - írja a Népszabadság. A Duna a WWF adatai szerint a világ tíz legveszélyeztetettebb folyói között van, a legkoszosabb a Pozsony és Belgrád közti szakaszon - ez a teljes magyarországi szakaszt magába foglalja.

A Népszabadság szerint a legszennyezettebb területeket általában a környezetkárosítás kiterjedtsége és a kármentesítés költségei alapján szokták kiszámolni. Ezek szerint a Sajó völgye is a legkoszosabb területek közé tartozik, ahol az ipari szennyezés nagyon kiterjedt. Ezt a közelben található négy erőmű, két cementgyár és kohászati, gépgyártási, bányászati üzemek okozzák, valamint a kazincbarcikai, tiszaújvárosi, sajóbábonyi vegyigyárak.

A legszennyezettebb vidékek között említi a lap Dunaújváros vidékét is, ahol a kohászati üzemek évente tízezer tonna szilárd, por, iszap vagy folyékony veszélyes hulladékot termelnek. Hasonló helyzetben van Várpalota térsége is, és mecseki uránbánya és Komló környéke.

A legnagyobb szennyezett zóna a MÁV vonalhálózata - írja a Népszabadság. A lap szerint a Duna után ennek a területnek a megtisztítása kerülne a legtöbbe.