Feladja a Kossuth teret a tüntetések egyik főszervezője

Vágólapra másolva!
Nem tiltja meg a rendőrség a Kossuth térre bejelentett kormányellenes tüntetéseket amiatt, hogy 50-60 fiatal randalírozott kedd éjjel a belvárosban. A hatóság szerint ugyanis a garázdaság miatt szétoszlatott csoportnak nincs köze a demonstrációkhoz. A tüntetések egyik szervezője, a Rendszerváltó Fórum magától úgy döntött, nem akar további rendezvényeket tartani a Kossuth téren, mert ott demonstrál a másik kormányváltást követelő szervezet, a Magyar Nemzeti Bizottság. A jövőben inkább blokádokat tartanak több helyszínen, és performansz jellegű akcióikra is számíthatnak a kormánypárti politikusok.
Vágólapra másolva!

Szeptember 18-án, az MTV székház ostromának évfordulóján nem történt olyan rendbontás, amely miatt a rendőrség megtiltaná a Kossuth térre bejelentett rendezvények megtartását - mondta az [origo]-nak Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

A kedd esti, belvárosban történt rendzavarás miatt azért nem tiltanak be egy rendezvényt sem, mert az 50-60 hangoskodó fiatal a bejelentett demonstrációktól teljesen függetlenül cselekedett, hiába volt könnygázas oszlatás, a rendőrök szerint a rangalírozók nem a tüntetőkhöz köthetők. A szóvivő szerint a Szabadság téren gyülekezőktől szakadt le a csoport, miután ott szabályosan - és még a bejelentett időpont előtt - véget ért az esemény.

A rendbontók közül öt fiatalt előállítottak. A rendőrségi közlemény szerint közülük három személyt garázdaság miatt, egy főt közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása miatt, egy fiatalt pedig azért vittek be, hogy megállapítsák személyazonosságát.

A rendőrség még kedden egyeztetett a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. és a Rendszerváltó Fórum képviselőivel az aznap estére bejelentett tüntetésekről, és közölte a szervezőkkel: ha a rendezvényen résztvevők törvénysértően viselkednek, a hatóság valamennyi, a Kossuth térre bejelentett demonstrációt meg fog tiltani.

A gyülekezési jogról szóló törvény ugyanis lehetővé teszi a rendőrségnek a rendezvény megtiltását, ha az súlyosan zavarná a népképviseleti szerv, vagyis az országgyűlés működését. A szóvivő elmondta, ezt mindkét szervezet tudomásul vette, bár a továbbiakban ez már csak a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-ot érinti, amely változatlanul minden nap demonstrál a parlamentnél. A Rendszerváltó Fórum viszont már nem akar itt eseményeket szervezni - tette hozzá.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője az [origo]-nak elmondta: addig nem tartanak a Kossuth téren további rendezvényeket, amíg ott a Magyar Nemzeti Bizottság demonstrál, vagyis velük együtt a jövőben nem tüntetnek. "Nem személyes ellentétekről van szó, hivatalosan is különváltunk azért, mert másként képzeljük el a továbbiakat" - mondta a kormányellenes akciók egyik főszervezője. Szerinte azért járnak majd külön utakon a jövőben, mert ők a cselekvésre helyezik a hangsúlyt, míg a Nemzeti Bizottság a médiamegjelenésekre összpontosít, a sajtóban próbálnak minél hangsúlyosabban megjelenni.

"Mi egy fokkal radikálisabban akarunk fellépni a jövőben: blokádokat, performansz jellegű megmozdulásokat fogunk tartani" - jelentette ki Fáber. Ilyen lesz például az a már bejelentett ötletük, hogy blokád alá vonják egyes képviselők házát. "Nem úgy kell elképzelni, hogy szögesdrótot feszítünk ki, de az akcióval felkiálltójelet teszünk ezekre a helyekre" - számolt be. Hozzátette, azok a kormánypárti politikusok számíthatnak erre, akikről tudják, hol laknak.

Az erre vonatkozó információkat a szélsőséges kurucinfo.hu portálról szerzik be. Az oldal korábban nyilvánosságra hozta a tavalyi zavargásokban elfogott tüntetők ügyeit vizsgáló bírák címét és telefonszámát is.