Az Alföldön száll le a lóról az ausztrál kalandor

Vágólapra másolva!
Szombaton érkezik Ópusztaszerre az az ausztrál fiatalember, aki lóháton tette meg a Mongóliától Magyarországig vezető utat. Tisztelegni akar az egykori nomádok előtt, lovait pedig egy magyar árvaháznak ajándékozza. Már másfél hónapja Magyarországon tartózkodik, és jól érzi magát, bár a pálinkával azért voltak kellemetlen élményei.
Vágólapra másolva!

Aprólékosan megtervezett jelenettel zárul Tim Cope 10 ezer kilométeres útja Ópusztaszeren. A honlapján olvasható tájékoztató szerint szombat délben tűnik majd fel a síkságon az emlékpark közelében. A szervezők előre felhívták a tévéstábok figyelmét, ez kiváló alkalom lesz arra, hogy rögzítsék, amint a fiatalember lóháton, kutyájával megteszi az utolsó kilométereket a pusztán.

Az emlékparkban Kazahsztán, Mongólia és Ausztrália magyarországi nagykövete fogadja, majd - derül ki Cope honlapjáról - ő felajánlja a lovait egy árvaháznak. Lesz emellett lovasbemutató, egyéb programok, meg persze gulyás és pálinka.

Az ausztrál fiatalember 2004. május 31-én indult útnak Mongóliából Magyarország felé lóháton. A weboldala szerint Kazahsztánon, Oroszország déli sztyeppéin át vezetett az útja, és már Ukrajnában járt, amikor értesült arról, hogy apja meghalt egy autóbalesetben. Ekkor hazatért Ausztráliába és öt hónap kihagyás után folytatta útját, amelyen három lova (Ogonyok, Taskonir és Kok), valamint Tigon nevű kazah kutyája volt a társa.

Egy az új-zélandi köztévé honlapján olvasható cikkben Cope azt mondta, azért vállalkozott az útra, mert meg akarta tudni, hogy milyen volt nomádként, lóháton eljutni Európába és arra is kíváncsi volt, van-e még valamilyen kapcsolat a különböző kultúrák között. Azért Ópusztaszert választotta úti célnak, mert a honfoglaló magyarok ott tartották első országgyűlésüket.

Tim Cope már augusztus harmadikán megérkezett Magyarországra, de akár hamarabb is átléphette volna a határt, ha nem ütközött volna bürokratikus akadályokba. Honlapja szerint egy hónapig tartó bizonytalanság és nehéz tárgyalások előzték meg érkezését, kénytelen volt ugyanis szembesülni azzal, hogy lovakat csak megfelelő engedélyek birtokában lehet behozni Magyarországra. Bár a honlapján panaszkodott a bürökráciára, leírta azt is, hogy sokan segítették, köztük egy János néven emlegetett férfi is.

Forrás: www.timcopejourneys.com

A beszámolói alapján úgy tűnik, az ausztrál fiatalember nagyon jól érzi magát Magyarországon. Azt írja, vendéglátói kényeztetik őt, miután úgy érzik, hogy útjával a magyarok ősei előtt tiszteleg. Honlapjáról azért kiderül, szembesült a vendégszeretet árnyoldalaival is. "A forró napon a pálinka miatt elnehezültek a lábaim és a szemeim, úgyhogy az is gondot okozott, hogy a kanalat és a villát kezeljem, miközben ettük a gulyást, ami az udvarban készült" - írja Tim Cope, hozzátéve, hogy a pálinka bizony jóval erősebb, mint a vodka.