Vágólapra másolva!
Nem Batiz András egykori kormányszóvivő az egyetlen, akivel távozása után szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal. Egy volt helyettes államtitkár és egy korábbi miniszteri biztos is felkérést kapott a kancelláriától tanácsadásra, illetve tanulmányírásra. Érdekesség, hogy egyikük jelenleg is egy állami intézetnél dolgozik.
Vágólapra másolva!

"Batiz András szaktudására továbbra is igényt tart a Miniszterelnöki Hivatal" - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő júniusban, amikor bejelentette, hogy a kancellária szerződést kötött Batiz tanácsadó cégével. A kormányszóvivői posztot korábban betöltő egykori televíziós vállalkozása a miniszterelnöki kabinetiroda vezetői számára tart tréningeket, hogy felkészítse őket a médiában való szereplésre és javítsa prezentációs készségeiket. A Batiz Consulting ezért nettó 7 millió 984 ezer forintot számláz ki a MeH-nek. A megbízás év végéig és legfeljebb 160 órára szól.

Nem Batiz volt az egyetlen, aki egykori MeH-dolgozóként utóbb megbízást kapott a hivataltól. Héthy Lajos az előző ciklus elején a kancelláriaminiszter mellett dolgozott miniszteri biztosként a "társadalmi párbeszéd előmozdítására" - derül ki a magyarorszag.hu-n található életrajzból -, majd 2004 és 2006 között a munkaügyi minisztérium közigazgatási államtitkára volt. A MeH idén egész évre szóló szerződést kötött vele a Gazdasági és Szociális Tanáccsal kapcsolatos (amelynek létrehozásában Héthy is részt vett) "szakirodalmi tanulmánysorozatokra". A megállapodás nettó 7,2 millió forintról szól.

Héthy az [origo]-nak azt mondta, a megbízást természetesen úgy is lehet értelmezni, hogy a MeH egy régi munkatársával köt szerződést, de szerinte a valósághoz közelebb áll az, hogy "egy szakmai körökben ismert embert felkértek egy munkára". Valóban hosszú munkaügyi múltra tekint vissza: a Horn-kormányban a szaktárca politikai államtitkára volt, 2000-ben segítette az MSZP szociális programjának elkészítését, 2000-tól 2003-ig a koszovói ENSZ misszió (UNMIK) munka- és szociális adminisztrációját vezette. A mostani tanulmánysorozatra úgy kapott megbízást, hogy jelenleg is egy állami szerv, a munkaügyi minisztériumhoz tartozó Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főigazgató-helyettese.

A MeH még egy régi munkatársával kötött nemrég szerződést. Müller György, a kormányiroda helyettes államtitkára tavaly távozott a kancelláriáról, idén azonban tanácsadóként tért vissza. A vele kötött, nettó 5,85 millió forintos értékű szerződés értelmében feladata, hogy ellássa az "államreform deregulációs programja végrehajtásának irányítását a tárcák és szakértők bevonásával". A jogász végzettségű Müller régi motoros: az MTI összeállítása szerint 1990 óta dolgozott a hivatalban, így különböző színű kormányok alatt is szolgált.

Müller György az [origo]-val írásban közölte, hogy "a bürostop nevű, a közigazgatási ügyek intézésekor számos egyszerűsítést és könnyítést eredményező kormányzati deregulációs program megvalósításán" dolgozik. Draskovics Tibor még az államreformért felelős kormánybiztosként kereste meg 2007 elején. Müller egyébként távozása óta az ELTE-n oktat, és könyvet ír a rendszerváltás utáni kormányokról és saját tapasztalatairól.

A három szerződésben közös, hogy egyiket sem előzte meg pályáztatás, mert - közölte kérdésünkre a Kormányszóvivői Iroda - értékük a közbeszerzési határ alatt van. Az iroda szerint Héthyt, Müllert és Batizt is "szakmai tudásuk, tapasztalatuk" alapján választotta ki a MeH. Kérdésünkre, hogy mi alapján állapították meg a díjszabást, azt válaszolták, hogy "a díjazás összegét a szerződő felek állapítják meg, a díjazás az elvégzett munka minőségével és mennyiségével áll arányban". Az iroda hozzátette, a hivatal törekszik arra, hogy mindig "a lehető legalacsonyabb áron vásárolja meg a szükséges szolgáltatásokat".