Könnyebb lesz a mobilos követés

Vágólapra másolva!
Könnyebben juthatnak majd a bűncselekmények gyanúsítottjainak mobiltelefonos forglami adataihoz a jövőben a hatóságok az elektronikus hírközlési törvény módosítása alapján. A módosításról szerdán tárgyal a kormány - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy évre visszamenőleg is leellenőrizhetik majd a hatóságok, hogy egy-egy bűncselekmény feltételezett elkövetője kinek, mikor, honnan telefonált vagy üzent, az elektronikus hírközlési törvény módosítása értelmében - írja a Népszabadság. Amennyiben a hatóságok igénylik, a szolgáltatóknak ki kell majd adniuk a cella-adatokat is, vagyis lekövethetik majd a nyomozók az adott személy - vagy legalább mobiltelefonja - mozgását.

A titkosszolgálatok, a nyomozók eddig is megkaphatták ezeket az adatokat, ám a módosítások ezt könnyebbé teszik majd. Így konkrét nyomozás esetén vagy egyedi kérelemre csatlakozhatnak majd a hatóságok a hírközlési szolgáltatók adatbázisaihoz. Ez azonban nem a beszélgetések szorosan vett lehallgatását jelenti, hanem a mobiltelefon-, illetve internet-előfizetőkre, illetve a kommunikációs eszközeikre vonatkozó adatokról van szó.

A módosítás értelmében a szolgáltatók ezentúl fél éven át kötelesek megőrizni a sikertelen hívások forglami adatait. Az összes többi forgalmi adatot jelenleg három évig kell őrizni ám az EU egyik irányelve alapján ezt az időt két év alá kell csökkenteni, nálunk egy év lesz - írja a Népszabadság.