Tisztasági csomag és bornap lesz a Parlamentben

Vágólapra másolva!
Szerdán általános vitát tart a Parlament Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tisztasági csomagjáról, az egész napot erre szánják a napirend szerint. A mezőgazdasági bizottság közben nyílt napot tart a bor egészségre gyakorolt hatásáról. Az [origo] minden parlamenti ülésnap előtt összegyűjti, miről lesz szó aznap, ez kiknek és hogyan befolyásolhatja a sorsát. Tudja meg, mi folyik a parlamentben!
Vágólapra másolva!

Plenáris ülés

Reggel kilenctől este nyolcig kerülnek terítékre a politikusok, a vezető közszolgák ügyei a Parlamentben. A plenáris ülés egész nap a Gyurcsány Ferenc által bejelentett, a közélet megtisztításáról szóló javaslatokról szól majd, melyeknek az általános vitája zajlik szerdán.

A miniszterelnök október 1-én jelentette be hétpontos tisztasági csomagját, amely szerinte visszaállítaná a politika hitelét. Gyurcsány új párt- és kampányfinanszírozási törvényt fogadtatna el, és szabályozná a pártok ifjúsági szervezeteinek juttatásait is. Főállásúvá tenné a parlamenti képviselőket, az uniós pályázatokból pedig kizárná a döntéshozókat, családtagjaikat és cégeiket. Gyurcsány rendezni akarja a képviselői költségtérítések kérdését és a civil szervezetek támogatását is. A javaslatoknak része az is, hogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget kiterjesszék a vezető közhivatalnokokra is.

Ezek közül a parlament elé a következő javaslatok kerülnek: az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról, a közszolgálatban állók vagyonnyilatkozatra kötelezéséről, a képviselői összeférhetetlenség szigorításáról, a pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről és a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló javaslatok.

Ezeket részben Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter, részben különböző MSZP-s politikusok jegyzik. A javaslatok elfogadása esetén - többek között - nyilvánossá válna az állami vezetők adóbevallása, vagyonnyilatkozatot kellene tennie a közhivatalnokok eddiginél jóval szélesebb körének. A javaslatokban sok olyan passzus szerepel, melyekhez mindenképpen szükséges a kétharmados többség. A Fidesz két képviselőjének hasonló témájú javaslatát is szerdán vitatja meg a Ház: ez a miniszterek és államtitkárok juttatásainak nyilvánosságáról szól.

Fotó: Hajdú D. András

Bizottsági ülések

Szerdán ülésezik az egészségügyi, az emberi jogi, a gazdasági, az önkormányzati, az ifjúsági és a költségvetési bizottság is. Több ülésen szó lesz a 2008-as költségvetésről, illetve az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatról.

Nyílt nap

A Mezőgazdasági bizottság tíz órától nyílt napot tart a Parlamentben. Ennek címe: "A bor hatása az egészségre: molekuláktól a betegágyig".