Már pénteken rendőrt hívtak az agresszív beteghez

Vágólapra másolva!
Összeveszett két beteg az egyik XII. kerületi kórház pszichiátriai osztályán hétfő hajnalban. Egy 35 éves férfi a szóváltás után úgy megverte 83 éves társát, hogy az belehalt sérüléseibe. A kórház egyik igazgatója azt mondta, hogy ők már korábban kérték a rendőrség segítségét a férfi őrzéséhez, de ezt nem tudták folyamatosan biztosítani.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy idős férfi Budapesten, a János kórház pszichiátriai osztályán hétfőre virradó éjszaka miután egy másik beteg bántalmazta. A rendőrség szerint a Diósárok utcában található kórházban, hétfőn éjjel 1 óra 20 perc körül egy 35 éves ápolt, előzetes szóváltást követően bántalmazta 83 éves szobatársát. Az idős férfi életét vesztette.

A rendőrök szakértők bevonásával vizsgálták a helyszínt, és halált okozó testi sértés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak a 35 éves budapesti férfi ellen.

Már pénteken rendőrt hívtak

Nyulasi Tibor, a János Kórház orvos-igazgatója elmondta: a 35 éves hajléktalan férfi elsőként a XII. kerületi rendőrkapitányságra ment be, onnan szállították át a rendőrök a János Kórház pszichiátriai osztályára. Az orvosok már pénteken kérték a rendőrség segítségét a férfi viselkedése miatt.

Mint mondta, abban az esetben folyamodnak rendőri segítséghez, ha egy beteg agresszív magatartásával másokat veszélyeztet. A hatóság azonban nem tudott folyamatos rendőri jelenlétet biztosítani a kórházban.

A BRFK sajtóügyeletén az [origo]-nak azt mondták, hogy a bejelentésre a kerületi kapitányság egyik járőre elment a kórházba. Ő megállapította, hogy nem történt jogsértés, a beteget pedig közben lenyugtatózták a kórház dolgozói, akik közölték a rendőrrel, hogy a továbbiakban már nincs rá szükség - mondta a sajtóügyelet munkatársa.

Legfeljebb két órára kötözhették le

Nyulasi az MTI-nek elmondta azt is, később elkülönítették a betegeket, akinél úgy tűnt, átmeneti javulás következett be. Az orvos-igazgató úgy vélekedett, nem tudni pontosan hogyan történhetett a tragédia a kórteremben, ezt csak a rendőrségi vizsgálat derítheti ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: jogszabályi feltételekkel lehet korlátozni egy ápolt személyes szabadságát, amit meg is tettek. Ennek az időtartama azonban korlátozott, maximum két órán keresztül rögzíthették az ágyhoz az ápoltat. Nyulasi Tibor elmondása szerint a férfi folyamatos rendőri ellenőrzés mellett jelenleg is a kórházban tartózkodik és egyelőre nem tudni, mikor szállítják el onnan.