Kóka magyarázkodik a lebukott feketemunkásokról

Vágólapra másolva!
A parlamentben is téma volt, hogy Kóka János gazdasági miniszter építkezésén feketemunkásokat találtak a hatóságok. Kóka egy fideszes képviselő kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a fővállalkozó egyik alvállalkozója felelős a történtekért.
Vágólapra másolva!

Mennyivel olcsóbb adó- és tb-járulék megfizetése nélkül villát építeni? - kérdezte Balla György fideszes képviselő napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben Kóka János gazdasági minisztertől, akinek épülő házánál - mint arról az Index beszámolt - a hétvégén feketemunkásokat értek tetten a munkaügyi felügyelők.

A Fidesz képviselője felszólalásában úgy fogalmazott: Veres János pénzügyminiszter az esetet hallva vajon megkérdezte-e minisztertársát, hogy "te, Jani, hogy állunk ezzel a feketemunkával?". "Vagy azért nem tette meg esetleg, mert akkor ön visszakérdezhetett volna, hogy te, Jani, hogy állunk a színesfém-kereskedelemmel meg a hamis számlák után visszaigényelt 55 millió forintos áfával?" - folytatta kérdését az ellenzéki képviselő, aki ezzel a HVG által feltárt áfacsalásos ügyre utalt. Veres mindvégig tagadta, hogy tudott volna arról, cége a kilencvenes évek elején fiktív számlák után igényelt vissza áfát.

Szavaira reagálva Kóka János azt válaszolta: épülő villája esetében egy fővállalkozó alvállalkozója nem tartotta be a szerződést, amit azonnal fel is bontott vele a kiviteleztető cég. A miniszter hozzátette: a jövőben valamennyi szerződés esetében kötelezni fogja a vállalkozókat a jogszerű eljárásra.

Az SZDSZ sajtóosztálya már a hétvégén közölte, "örülünk, hogy a munkaügyi hatóságok végezték a dolgukat és, ha szabálytalanságot találtak, akkor a hatályban lévő jogszabályok szerint járnak és járjanak el".