Visszavonták Kiss Ernő dandártábornok vezetői megbízatását

Vágólapra másolva!
Három autónak is nekiütközött a XIII. kerületi rendőrkapitány autója. A kocsit bezárva, vezető nélkül találták meg péntek reggel. A rendőrkapitány megbízását Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal visszavonta.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal hajnali háromnegyed hat előtt a BRFK központi ügyeletére lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a XIII. kerületben, a Petneházy utcában egy személygépkocsi három parkoló járműnek ütközött. A kiérkező járőrök a kárt okozó autót vezető nélkül, lezárva találták meg - mondta Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese.

Megállapították, hogy a kárt okozó autó a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitánysága vezetőjének, Kiss Ernőnek a szolgálati kocsija. Az üggyel kapcsolatban Tóth Gábor, Budapest rendőr-főkapitánya soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Kiss Ernő vezetői megbízását a BRFK vezetőjének javaslatára Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal visszavonta.

Kiss Ernő az esetről azt vallotta: autóját II. kerületi lakása elől lopták el, amíg ő a XIII. kerületben töltötte az estét. Csak pénteken reggel vette észre, hogy a gépkocsija eltűnt. Ő csak a Rendőrségi Igazgatási Központban értesült arról, hogy megkerült az autó és hogy több autót is összetörtek vele.

Vallomásában a tábornok azt mondta, nem kizárt, hogy ez az akció is része a mostanában ellene folyó lejáratási kampánynak. A dandártábornok szerint akár a rendőrségen belül, akár a szervezett bűnözők között is lehetnek olyanok, akiknek érdekük az ő tönkretétele.

A dandártábornok kérte, hogy adjanak neki egy példányt a jegyzőkönyvből, mert szándékában áll a teljes jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozni, ugyanis "egyedül ebben látom védelmemnek a garanciáját".

Kiss Ernő vezette a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot, de 1998 novemberében a belügyminiszter rendelkezési állományba helyezte, miután kiderült, hogy a Teve utcai központ előtt könnyített magán. A hivatalos magyarázat szerint Kiss azért vizelt nyilvános helyen, mert gyógyszerek hatása alatt volt, amelyek szedését éppen megromlott egészségi állapota indokolta.