Újabb vezető hagyta ott a pécsi kulturális programot

Vágólapra másolva!
Jogköreinek megkurtítása miatt lemondott az Európa Kulturális Fővárosa program pécsi művészeti főigazgatója. Méhes Márton alig egy évet töltött el a kulturális terveket koordináló vezetői poszton, távozásával immár a negyedik vezető hagyja ott idő előtt a 45 milliárd forint összköltségvetésű projektet.
Vágólapra másolva!

Méhes Márton, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója pénteken benyújtotta lemondását Tasnádi Péter polgármesternek. Döntését azzal indokolta, hogy már nem látta biztosítottnak azokat a működési kereteket és lehetőségeket, amelyek feladatatának felelősségteljes, az eredeti céloknak megfelelő ellátását lehetővé tennék.

Hozzátette: a város vezetői, illetve az EKF-program főigazgatója az utóbbi hónapokban egyoldalúan megváltoztatták a város korábbi szándékát. Az ő kinevezésekor ugyanis még úgy volt, hogy a Pécs 2010 programnak egy stratégiai tervezéssel, döntési jogkörökkel felruházott, kizárólag szakmai alapon és önállóan működő művészeti igazgatója lesz. A pécsi közgyűlés ugyanakkor november 8-án elfogadta "Az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 támogatások" szabályzatát: ez a művészeti igazgatót minden olyan eszköztől megfosztotta, amellyel érdemben befolyásolhatná a Pécs által az EKF művészeti és kulturális programjainak támogatására elkülönített keret felhasználását - mondta.

A szabályzat értelmében a művészeti igazgatónak kizárólag előkészítő szerepe van. Méhes hozzátette: bár a munkaszerződése kimondja, hogy a művészeti igazgató szervezi és irányítja az EKF-program nemzetközi kapcsolatait, utóbbit a főigazgató már augusztus folyamán saját hatáskörébe vonta.

"A helyzet súlyosbodik azzal, hogy a pécsi önkormányzati EKF-programkeretet még a 2008-as felvezető évre sem határozták meg, ezzel szemben a város vezetése a szabályzat értelmében december 3-ára már a 2009-2011-es évek megújított koncepcióját kívánta megkapni a főigazgatótól" - mondta. Hangsúlyozta: "világosan látszik, hogy december 3-ra a kulturális koncepció felelősséggel nem hozható semmilyen összhangba a beruházásokkal és azok fenntarthatósági kritériumával".

Távozó vezetők sora

Méhes nem az első vezető, aki idő előtt otthagyta a pécsi EKF-projektet. városvezetés és a szakmai vezetés közötti ellentétek miatt már 2006 júniusában lemondott tisztségéről Takáts József, Pécs kulturális főtanácsadója, majd ez év februárjában távozott Tarrósy István, a pécsi program szakmai vezetését ellátó Pécs 2010 Menedzsment központ igazgatója is.

"Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, miért mondtam le, azt mondanám, azért, mert egyre több jel mutatott arra, hogy ha meg is valósul valami a pályázatban foglaltakból, a pályázat szelleme nélkül fog megvalósulni, s ebben, mint a pályázat írója, már nem szeretnék részt venni" - indokolta döntését akkor Takáts József. Tarrósy István pedig közölte: az előkészítés folyamatában túlbürokratizált és centralista szemlélet van jelen, az irányítás és a feladatkörök pedig nem tisztázottak.

Pécs szocialista vezetése az esetleges irányítási problémák megoldását Kiss Tibor általános igazgató kinevezésétől várta, ő azonban fél év után, júniusban közös megegyezéssel szintén felállt székéből. A projektről többek között azt mondta, hogy "kissé túlvállalták magukat". A pécsi közgyűlés június 7-én Mészáros Andrást, a British American Tobacco Hungary (BAT) kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját választotta általános igazgatónak Kiss Tibor helyére, aki novemberben már azt mondta: Brüsszel szerint rendben zajlik Pécs felkészülése az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeire.

A most távozó Méhes Mártont 2006 decemberében választotta meg művészeti igazgatónak a pécsi közgyűlés. Bár korábban írtak ki pályázatot, azt végül eredménytelennek nyilvánították, mivel a városvezetés szerint a három pályázó egyike sem volt elég meggyőző. Így Méhest Tasnádi Péter szocialista polgármester terjesztette a közgyűlés elé, amely meg is szavazta kinevezését. 2007 januárjában állt munkába, feladata a program felvezető éveinek és a 2010-ben esedékes kulturális események terveinek összefogása lett volna.

45 milliárdos programok

Az Európa Kulturális Fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda minden évben több adott ország egy-egy városának. A cím és a hozzá kapcsolódó uniós források lehetőséget adnak a városnak arra, hogy nagyobb kulturális projekteket és fejlesztéseket valósítson meg, illetve hogy ismertté tegye magát Európában.

Pécs 2006 márciusában nyerte el a 2010-es kulturális főváros címét a budapesti pályázattal vívott komoly versenyben. 2010-ben a baranyai megyeszékhely mellett a törökországi Isztambul és a német Essen városa visel majd hasonló címet.

Az EKF-program büdzséje 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A programnak öt nagyobb projektje van. Konferencia- és koncerttermet, nagy kiállítóteret, Zsolnay kulturális negyedet, könyvtárat és tudásközpontot, valamint nagyszabású parkosítást terveznek a Dunántúl legnagyobb városában.

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága jövő heti, november 28-i ülésének tervezett témája Pécs felkészülése az EKF-programra. A meghívottak között van a most lemondott Méhes Márton is.