Megszavazták a jövő nemzedékek ombudsmanját

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást, így az új biztos hamarosan megkezdheti munkáját a környezet védelmében. A Védegylet szerint az új tisztség nemzetközi viszonylatban is radikálisan új, előremutató intézmény.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű többséggel, 348 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett megszavazták a képviselők hétfőn este az Országgyűlésben a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvénynek az öt parlamenti párt által kezdeményezett módosításával megkezdheti működését az új intézmény.

A leendő új ombudsman figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályok érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Védegylet: Radikálisan új intézmény

A jövő nemzedékek ombudsmanja nemzetközi viszonylatban is radikálisan új, előremutató intézmény - közölte a Védegylet az MTI-vel. A civil szervezet közleménye szerint az ötpárti egyetértéssel bebizonyosodott, hogy fontos ügyekben áthidalhatók a pártok közti törésvonalak, megteremthető a fontos kérdések rendezéséhez szükséges egyetértés.

Az új ombudsman - írják - egyúttal a zöld és civil politika újabb sikere. A politikai napirendet lehetséges a pártpolitikán kívülről is befolyásolni, a demokrácia adta lehetőségekkel élő állampolgári kezdeményezések képesek kiteljesíteni és megerősíteni a demokráciát - áll a közleményben.

Az eredetileg Sólyom László által, szakértők bevonásával készített tervezet olyan intézménnyel gazdagítja a magyar demokratikus berendezkedést, amely hangot tud adni a döntéshozatalból korábban teljesen kirekesztett eljövendő nemzedékeknek, akiknek sorsát, életfeltételeit ma meghozott döntéseink alapvetően befolyásolják - olvasható a Védegylet kommünikéjében.