Göndör szerint nem aggasztó az MSZP mélypontja

Vágólapra másolva!
A Fidesz kétharmados többséget szerezne, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások - derül ki a TÁRKI novemberi felméréséből. Eszerint az MSZP támogatói tábora, a teljes lakosság körében már csak 13 százalék és hónapról hónapra csökken. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez természetes, hiszen még csak a reformok elején vannak, az emberek még nem érzékelik a pozitív eredményeket.
Vágólapra másolva!

A Tárki kutatása szerint a Fidesz támogatottsága, a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: júliusban 35 százalék, szeptemberben 34 százalék, októberben 33 százalék volt, míg novemberben 35 százalék. Az MSZP támogatói tábora, a teljes lakosság körében 13 százalék (szeptemberben 16 százalék, októberben 15 százalék volt ez az arány).

A pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékkal (szeptemberben 31, októberben 34 százalékpont volt), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 44 százalékponttal vezet az MSZP előtt (szeptemberben 39, októberben 41 százalékponton álltak). A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté, ebben a hónapban 23 százalék.

A Tárki felmérése szerint a két nagy párton kívül semelyik párt sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha most vasárnap lennének a választások. Az SZDSZ támogatottsága, a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 2 százalék, míg a pártválasztók esetében 4 százalék. Az MDF tábora, a teljes lakosságon belül 2 százalék, míg a pártválasztók körében 3 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 4 százalékos, az MDF pedig 2 százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint.

Egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt biztosan (szeptemberben 50 százalék, míg októberben 53 százalék volt ez az arány).

Göndör: majd javul a megítélésük, ha érezhetőek a változások

Az MSZP az utóbbi időben több szavazásnál is leszavazta a kormány kezdeményezését, például a költségvetési törvényjavaslat módosításánál vagy a biztosítók átalakítása kapcsán. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez nem új gyakorlat, a Horn- és a Medgyessy-kormány idején is volt erre példa.

A 13 százalékos támogatással kapcsolatban azt mondta: ez természetes, hiszen még csak a reformok elején tartanak. "Amikor drasztikus változásokat kell keresztülvinni, mi hiába látjuk, hogy már vannak eredmények, és a makrogazdasági mutatók is ezt mutatják, az emberek még nem érzik. Az ellenzék félelmetes szociális demagógiáját viszont könnyen befogadják" - mondta Göndör az [origo]-nak. Hozzátette: majd ha megkezdődik a gazdasági növekedés és emelkednek a jövedelmek, akkor az emberek is úgy fogják érezni, hogy részesei a sikernek. Szerinte ehhez a választásokig hátralévő két év elegendő lesz.