Már gyűjtik a kidobott karácsonyfákat

Vágólapra másolva!
Már gyűjti a közterületfenntartó a kidobott karácsonyfákat. A fenyők egy részét szeméttelepre szállítják, a többire a rákospalotai égetőmű kemencéi várnak. A fáknak gyűjtőhelyeket alakítottak ki, de a kisebbeket ingyen elviszik a kukások is.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a karácsonyfák begyűjtése a fővárosban, a fenyőket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladéklerakó helyekre szállítja, illetve részben elégeti. A feldíszített fenyőket hagyományosan vízkereszt után bontják le.

A cég helyettes szóvivője szerint idén Budapesten 261 gyűjtőhelyet alakítottak ki a fenyőfák elhelyezésére, ám a szemeteskukák mellé kitett, normál méretű fákat is elszállítják a szokásos hulladékszállítási napokon. A vastagabb törzsű fenyőket, valamint a kijelölt lerakókban elhelyezett fákat külön fenyőfa-szállító járatok gyűjtik be.

Arra a kérdésre, hogy a cég miért nem komposztálja a fákat, a helyettes szóvivő azt mondta: egyrészt a fenyők magas gyantatartalma miatt ez nem lehetséges, másrészt túlságosan munkaigényes lenne megtisztításuk a rajtuk felejtett szaloncukor-papíroktól, fémkampóktól és díszektől. A fák egy részét a pusztazámori hulladéklerakóba szállítják, míg a többit a rákospalotai égetőműben hasznosítják. Az itt termelt energiából a káposztásmegyeri lakótelepet fűtik.

Horváth László szerint a fákat bármikor díjmentesen elszállítják, ezért akik később szabadulnak meg a fenyőjüktől, azoknak sem kell a szemeteskukákba bepréselniük a kidobott fenyőket.