Vágólapra másolva!
Mindössze kényszergyógykezelésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a férfit, aki januárban egy tárgyaláson fémvázas székkel támadt a bírákra, és még saját védőügyvédjét is megütötte. A kirendelt szakértő szerint a vádlott kóros elmeállapota miatt követte el a támadást, ezért nem büntethető.
Vágólapra másolva!

Kóros elmeállapota miatt a bíróság szerdán felmentette azt a férfit, aki még januárban bántalmazott két bírót és egy ügyvédet a Pest Megyei Bíróságon. A Fővárosi Bíróság szerdai jogerős ítéletében a felmentés mellett elrendelte a férfi kényszergyógykezelését.

A férfi január 8-án a gondnokság alá helyezése ügyében indított másodfokú per tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon egy neki nem tetsző kérdés miatt támadt rá a tanács elnökére egy fémvázas székkel. Miután megütötte az elnököt, az egyik bíróra és a saját kirendelt ügyvédjére is rárontott; a bántalmazás következtében mindhárman megsérültek.

A vádirat szerint a férfit kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, súlyos testi sértés kísérletével, kétrendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és egyrendbeli közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolták.

A férfi szerdai vallomásában azt mondta, hogy a januári tárgyaláson a Pest Megyei Bíróság tanácselnöke hangosan kinevette, mire ő - elmondása szerint - felkapott egy széket, amelynek párnás felével fejen ütötte a tanács elnökét. Ezután a férfi emlékei szerint egy másik bíró meg akarta őt ütni, ezért támadta meg azt is. A szerdai tárgyalásra beidézett tanúk - a januárban ítélkező bírák, a fogalmazó, a biztonsági őr és az ügyvéd - ugyanakkor egyöntetűen azt állították, hogy a tanácselnök nem nevette ki a férfit, és a bírák közül nem támadt rá senki.

A tárgyaláson a kirendelt elmeorvosi szakértő közölte: a férfi paranoid típusú elmebetegségben szenved. Ennek jellemzője például, hogy a beteg a környezetében mindenkit ellenségnek tekint, és téveszméi vannak. A szakértő szerint a bírákra támadó vádlott képtelen volt tette veszélyességét felmérni, és kóros indulatkitöréssel tiltakozott az ellen, hogy betegnek tartják őt. Hangsúlyozta, hogy az elmeállapot miatt fennáll esetében a bűnismétlés veszélye.

Az ítéletben kiszabott kényszergyógykezelés szükségességét félévente fogják felülvizsgálni. Az ítéletet mind az ügyész, mind a védő, mind pedig a vádlott tudomásul vette.