Négymillióba került a szombati balhé eltakarítása

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek zavargásaihoz képest jóval kevesebb kár keletkezett a szombati rendzavaráson. A szemét elhordása kétmillió forintba került, a rendőrség kára közel ugyanennyi, elsősorban az ellopott pajzsok és megégett rendőrautók miatt.
Vágólapra másolva!

Pár órán át tartó rendbontás lett a szombati budapesti demonstrációkból. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom Hősök terén megkezdett kormányellenes tüntetésén résztvevők egy része vonult a Szabadság térre, ahol nem sokkal később összetűzésbe keveredtek a - részben az MSZP kezdeményezésére létrejött - Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának néhány résztvevőjével. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé.

Két rendőrautóban égési kár keletkezett. Bár korábban több hír megjelent arról, hogy két rendőrautót felgyújtottak, Tafferner Éva, a BRFK szóvivője ezt úgy pontosította: az autók nem totálkárosak, nem égtek ki teljesen, hanem az alájuk repülő Molotov-koktéloktól kaptak lángra.

Pár rendőrautónak betörték az ablakát, egy autóból pedig elloptak 11 rendőrségi pajzsot. Az este folyamán 7 pajzs végül előkerült. A szóvivő közölte: a fentiek miatt 1,8 millió forint kára keletkezett a rendőrségnek. Költségként ehhez még hozzájön a rendőrök túlórapénze, ám ezt jelenleg számítják, ennek összegét a szóvivő még nem tudta megmondani.

A korábbi rendzavarásokhoz képest kevesebb munkája volt a közterület-fenntartóknak. Mivel szombaton a tüntetők nem gyújtottak fel kukákat, leginkább csak a több tíz köbméter hulladék összeszedése és elszállítása jelentkezett költségként. Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője szerint a takarítás nettó kétmillió forintba került. A forgalomtechnikai eszközökben keletkezett kár, vagyis a kidöntött karók és közlekedési táblák költsége egy-kétszázezer forint.

Tizenöt embert garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, tiltott önkényuralmi jelkép viselése, közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatos szabálysértés, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt állítottak elő. Közülük két személy ellen feljelentést tettek.