Harmincra kellene lassítani a zebrák előtt

Vágólapra másolva!
Harminc kilométer/órás sebességre kell majd lassítani a lámpával nem védett zebrák előtt egy terevezett új KRESZ-szabály szerint - írja a szerdai Népszabadság. A lap szerint ezzel követni lehetne azt az ítélkezési gyakorlatot, hogy minden esetben az autós a felelős, ha 35 kilométer/óránál nagyobb sebességgel gázol a gyalogátkelőhelyen.
Vágólapra másolva!

Még a KRESZ átfogó módosítása előtt szeretne megváltoztatni néhány szabályt a rendőrség. Kötelezővé tennék például azt, hogy a lámpával nem védett zebrák előtt harminc kilométeres óránkénti sebességre lassítsanak a sofőrök - írja a szerdai Népszabadság.

Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályvezetője szerint "kis kormányzati segítséggel" Magyarország 2010-re teljesítheti azt a vállalását, hogy 2001-hez képest harmadával csökkentse a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, sőt még a régi uniós tagállamoknak előírt csökkentést is elérheti.

Az EU a 2001-ben kiadott Fehér könyvben előírta a tagállamoknak, hogy 2010-re csökkentsék a felére a balesetek halálos áldozatainak számát. Mivel hazánk csak 2004-es uniós csatlakozása után részesülhetett a célok megvalósítására elkülönített forrásokból, csupán 30 százalékos csökkentést vállalt - emlékeztet a cikk.

A lámpával nem védett zebrák előtt azért kellene éppen harminc kilométeres óránkénti sebességre lassítani, mert ezzel lehetne követni azt a jelenlegi ítélkezési gyakorlatot, amely szerint minden esetben az autós a felelős, ha 35 kilométer/óránál nagyobb sebességgel gázol a gyalogátkelőhelyen - írja a lap. Ezzel a korlátozással a rendőrség lényegében ezt a bírói gyakorlatot szeretné a jogszabályba beemelni.

"Ausztriában az autósok 70 százaléka már akkor is megáll a gyalogátkelő előtt, ha a gyalogos még nem lépett le. Nálunk 80 százalékuk akkor sem, ha már lelépett" - mondta el a kezdeményezés magyarázatául Komáromi. Az ezredes hozzátette, az idén 750 baleset történt Magyarországon gyalogátkelőhelyeken, többségében az autósok hibájából.