Tovább nyomoznak a náci film vetítése miatt

Vágólapra másolva!
A rendőrség továbbra is nyomoz a náci propagandafilm, a Jud Süss vetítése miatt, annak ellenére, hogy az ügyben korábban kihallgatott két férfit hivatalosan már nem gyanúsítják - közölte a Fővárosi Főügyészség. Az antiszemitizmus igazolására forgatott film vetítéséhez egy német alapítvány engedélye szükséges, és a gyanú szerint Budapesten engedély nélkül vetítették le többször is a fimet.
Vágólapra másolva!

Nem szüntette meg a Fővárosi Főügyészség a Jud Süss film vetítése ügyében a közösség elleni izgatás miatt indult eljárást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbra is nyomoz az ügyben - közölte kedden a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája. A nyomozás határidejét a főügyészség november 17-ig meghosszabbította, bár a Népszava arról számolt be, hogy az ügyészség megszüntette az eljárást.

A BRFK júliusban indított eljárást a Jud Süss című film vetítése miatt. Tanúkat hallgattak ki, és házkutatást tartottak egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi könyváruházban. A könyváruházban DVD-n és videokazettán a Jud Süss több tucat kópiáját találták meg és foglalták le. Azt is vizsgálják, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői jogok.

A nyomozók még júliusban hallgatta ki az ügyben gyanúsítottként G. Sándort és G. Tibort, akik utána panaszt nyújtottak be. A gyanúsítás elleni panaszuknak a kerületi ügyészség helyt adott, mivel az addig beszerzett adatok alapján nem lehetett megállapítani, hogy a két férfi magatartásával gyűlöletre uszított volna. Ezért a két férfi már nem gyanúsított az ügyben, viszont a nyomozás ettől függetlenül továbbra is folyik - közölte az ügyészség.

A propagandafilm vetítésével kapcsolatban az SZDSZ XIII. kerületi frakciója tett feljelentést július elején közösség elleni izgatás miatt, mivel információik szerint Angyalföldön többször is lejátszották a filmet. Szabadai Viktor, a párt kerületi frakciójának vezetője akkor azzal indokolta a feljelentést: a film csak az erre jogosult német alapítvány engedélyével játszható le Európában, és a film vetítéséhez tudomása szerint a szervezőknek nem volt engedélyük.

A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett Veit Harlan 1940-ben forgatta, hogy igazolja és alátámassza az antiszemitizmust.

A wiesbadeni Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány augusztus elején szintén büntetőjogi eljárást kezdeményezett a Jud Süss budapesti vetítése miatt, mert a filmmel kapcsolatos valamennyi jogot birtokló német alapítvány valóban nem adott engedélyt Veit Harlan filmjének budapesti vetítéséhez.