Januárban szabadul Tánczos Gábor

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint három hét múlva, január 20-án kiszabadul a körmendi gyerekgyilkos, Tánczos Gábor. Az ítélet szerint eredetileg 2011-ig kellett volna börtönben maradnia, de ügyvédje szerint a pszichológus szakvélemény alapján döntött úgy a bíróság, hogy előbb szabadulhat.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, így január 20-án kiszabadulhat Tánczos Gábor - közölte szerdán a körmendi gyerekgyilkosság miatt jogerősen elítélt fiatalember ügyvédje, Somos Zoltán.

Mint mondta, a bíróság döntően a pszichológusi szakvéleményre alapozva döntött, illetve úgy találták, hogy a társadalomba való visszailleszkedést elsősorban a civil társadalomban lehet optimálisan megtanulni.

A Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint Tánczos Gábor 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztés-büntetésre ítélték. 1998-as őrizetbe vétele óta eddig kilenc évet töltött börtönben, kedvezmény nélkül 2011 áprilisában szabadulhatott volna.

A letartóztatásakor 19 éves Tánczos a nyomozás során beismerte tettét, ám a bíróság előtt már következetesen tagadta azt. A megyei bíróság 14 év fegyházra ítélte, ám ezt megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság, és a megismételt eljárásban született meg a 13 éves szabadságvesztést kimondó jogerős döntés, amit másodfokon is jóváhagytak.

Családja hazavárja

"Az egyik szemem nevet, a másik pedig sír" - mondta Tánczos édesanyja, aki továbbra is meg van győződve fia ártatlanságáról, és reménykedik abban, kiderülhet egyszer a teljes igazság. Senkinek sem kell tartania az ő fiától, sokkal inkább félhetnek szavai szerint "attól a máig ismeretlen személytől", akit ez a súlyos bűncselekmény terhel - jelentette ki Tánczos Istvánné.

Mint mondta, fia a börtönévek alatt tanult idegen nyelven, de nem szerzett szakképesítést, így szabadulása után valószínűleg kétkezi munkából kell megélnie. "Egyelőre azonban a szabadságot kell megszoknia, hogy többé nem csattan majd esténként zárkájának zárja. Ebben segítségére lesz a család, amelyre most is számíthat, és amely visszavárja" - tette hozzá.