Visszakapja lemásolt adathordozóit az UD Zrt.

Vágólapra másolva!
Visszaadják az adatgyűjtési botrányban érintett biztonsági cég, az UD Zrt.-től lefoglalt adathordozókat, miután ezek tartalmát lemásolták - így döntött pénteken az ügyészség. Elutasították viszont a cég vezetőinek panaszát, mert az ügyészség szerint a cégnél, és annak vezetőinél tartott rendőrségi házkutatások, és lefoglalások törvényesek voltak.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Fővárosi Főügyészség az adatgyűjtési ügybe keveredett biztonsági cégnél, az UD Zrt.-nél tartott házkutatások, illetve lefoglalások miatt benyújtott panaszokat. A főügyészség megállapította, hogy a házkutatásokra törvényesen került sor, mert amikor elrendelték, "feltehető volt, hogy a nyomozó hatóság az adott helyszíneken az üggyel kapcsolatos bizonyítási eszközöket találhat". Éppen ezért a lefoglalások is törvényesen történtek, minderről részletes jegyzőkönyv készült - közölte a főügyészség.

A panaszok elutasításával egyidejűleg azonban az ügyészség úgy döntött, hogy visszaadja a cégtől lefoglalt adathordozókat, a "működésének biztosítása érdekében". Ennek azonban feltétele, hogy az adathordozókon talált adatokat igazságügyi szakértők elemzés céljából lementsék.

Csányi cégeinek szerverét is lefoglalták

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója korábban tiltakozott az ügyészségnél, mert szerinte jogtalan és törvénysértő volt, hogy a cégnél tartott házkutatás során az általa tulajdonolt BONITÁS cégcsoport szervereit is lefoglalták. Szerinte ezek magánérdekeltségei, így a Bólyi Zrt., a Dalmandi Zrt., a Pick Csoport, a Sole-Mizo és a Csányi Pincészet termelési, kereskedelmi, pénzügyi adatait tartalmazzák. A cégcsoport jogi képviselője ezért panaszt nyújtott be a rendőrségnél és a Legfőbb Ügyészségen.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, és a cégvezetők lakásán - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése alapján - tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, és eljárást indított magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt.

Manipulálhatók a lefoglalt adatok a cégvezető szerint

Horváth József, az UD Zrt. vezetője korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a házkutatás során megfelelő azonosítás nélkül foglalta le a rendőrség az adathordozókat, számítástechnikai eszközöket. Mint mondta, a jegyzőkönyvben - a gyári szám vagy más azonosító helyett - mindössze a darabszámot rögzítették, így a tárgyak nem beazonosíthatóak, vagyis utólag manipulálható ezeknek a tartalma. Az [origo]-nak adott interjújában utalt arra, hogy a lefoglalt szervereken saját fejlesztésű programok is voltak, amelyeket most készültek értékesíteni.

Az üggyel kapcsolatban Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".