A kormánytagok fizetését csökkentené a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz törvénymódosításban javasolja a kormánytagok fizetésének csökkentését, valamint az állami cégek felügyelőbizottságainak és igazgatótanácsainak szűkítését, ezért hétfőn azt kezdeményezi, hogy Országgyűlés ezekről előbb szavazzon, mint a 13. havi nyugdíj korlátozásáról - jelentette be Balsai István, az ellenzéki párt politikusa szombati sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A Fidesz egyik javaslata az állami vagyonról szóló törvényt módosítja. Ennek lényege, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek jelenleg héttagú igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait háromfősre szűkítenék, a tagok javadalmazása pedig a mostani milliós nagyságrendű kifizetésekkel szemben nem lehetne több a bruttó havi átlagkeresetnél - mondta Balsai István, aki szerint ez milliárdos nagyságrendű megtakarítás jelentene.

A Fidesz másik javaslata a 2002-es szintre állítaná vissza a szakállamtitkárok, államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Ezt a törvénymódosítást eredetileg még 2006-ban kezdeményezték, és most szeretnék, ha napirendre venné az Országgyűlés.

A legnagyobb ellenzéki párt hétfőn a rendkívüli házbizottsági ülésen azt kezdeményezi majd, hogy az Országgyűlés vegye napirendre ezeket a javaslatokat, és még a 13. havi nyugdíj korlátozásáról szóló keddi szavazás előtt döntsön ezekről - mondta Balsai István.

A fideszes politikus hangsúlyozta: annak a kormánynak tagjai, akik az ország jelenlegi csődhelyzetéért felelősek, semmit sem érdemelnének, de az a minimum, hogy személyes illetményük csökkenjen.