Több helyen támad a szeptemberi Critical Mass

Vágólapra másolva!
A szervezők szerint közelebb kerül a kritikus tömeg fogalmához a szeptemberi Critical Mass. A kerékpáros felvonulás ezúttal nem egy bolyban és nem lezárt útvonalon halad át a városon, hanem több gyülekező hely lesz.
Vágólapra másolva!

A Critical Mass (CM) kerékpáros felvonulássorozat szervezői közleményt adtak ki blogjukon, amelyben bemutatják az ősszel esedékes nyolcadik bringás felvonulás részleteit. A közlekedők számára az igazi változás a rendőri biztosítás és a direkt a felvonulók számára lezárt útszakaszok hiánya lesz. A rendezők szerint így lesz igazi kritikus tömeg (critical mass) a felvonulásból. A fogalom arra utal, hogy a hétköznapi forgalomban a kerékpárosok és gyalogosok csak falkában tudják érvényesíteni akaratukat az autósokkal szemben.

Valószínűleg három különálló rendezvény zajlik majd párhuzamosan a bringásoknak és az érdeklődőknek szeptember 22-én. Az egyes helyszíneken külön programokat - beszélgetéseket, bemutatókat, koncerteket - szerveznek. Az Andrássy út a bringásoktól függetlenül le lesz zárva, hiszen autómentes nap lesz. A felvonulók elsősorban a mindennapi közlekedés okozta konfliktusokat igyekszenek majd szóban feloldani. A közlemény szerint a szabályokat előszeretettel megszegő bicikliseket nem szívesen látják.

A szervezők szerint az újfajta felvonulás miatt az autósoknak minden csepp türelmükre szükségük lesz a várost elözönlő kerékpárosok miatt.

A Critical Mass mozgalom 1992 óta létezik, akkor kaliforniaiak tízezrei lepték el San Francisco utcáit. Magyarországon 2004 szeptemberében volt az első felvonulás, akkor még csak négyezer résztvevővel. Azóta évről évre rekordokat döntött, idén áprilisban a 80 ezret is elérte a résztvevők száma (amikor a tömeg eleje a felvonulás útvonalának végét elérte, akkor indult el a kígyózó biciklisek utolsó pár képviselője a Deák Ferenc térről). Azóta vidéki városokban is volt felvonulás, és a köztársasági elnök is megjelent a 2006 áprilisi CM-en.

Eddig csak egyszer kellett lefújni a megmozdulást, amikor 2006 őszén a kormány ellenes tüntetők elfoglalták a Magyar Televízió székházát és a szervezők attól tartottak, hogy a felvonuláson a bringázás népszerűsítése helyett a politika kerül túlsúlyba.

A felvonuláshoz kapcsolódik, hogy Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter májusban megszüntette a kerékpárosügyi biztos posztját. Ez ellen akkor tiltakoztak a kerékpáros szervezetek. Valószínűleg a bringások ezen intézkedés ellen is demonstrálnak majd.