Felvétellel védi magát a drogügyben megvádolt ügyvéd

Vágólapra másolva!
Saját védelme érdekében nyilvánosságra hozott Helmeczy László ügyvéd egy hosszabb - általa rögzített - hangfelvételt az egyre zavarosabb drogügyben, amit a Hír Tv indított el péntek este. A felvétel szerint nem ő akarta megbízni a drogdílert azzal, hogy csempésszen kokaint két Hír Tv-s kocsijába, hanem a férfi kereste meg őt ezzel az ajánlattal. Közben negatív lett a tévé egyik riporterének önként vállalt drogtesztje.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozott egy általa titokban készített vágatlan hangfelvételt Helmeczy László ügyvéd a Szabolcs Online-on, amivel a Hír Tv péntek esti Célpont című műsorában elhangzottakat kívánja cáfolni. A tévé szintén titokban rögzített felvételrészletekre hivatkozva állította azt, hogy Helmeczy pénzt fizetett volna egy drogdílernek, hogy az kábítószert csempésszen két Hír Tv-s munkatárs kocsijába. A tévé azt sugallta, hogy Helmeczy ügyfele, Tóth Viktor állhat a háttérben, aki Veres János kampányfőnöke volt.

A díler kereste meg Helmeczyt

Helmeczy már a péntek esti műsor után elismerte az MTI-nek, hogy valóban ő hallható a Hír Tv-s beszélgetéseken, de azokat szerinte tudatosan félremagyarázta a tévé, azok a beszélgetések teljesen más összefüggésben hangzottak el, mint azt tálalták. Az ügyvéd szerint egy magát drogdílerként bemutató, Barát Miklós nevű férfi kereste meg őt azzal, hogy két Hír Tv-s állandó vásárlója (Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos) már 1,6 millióval tartozik neki. Ám ha mástól megkapná ezt a pénzt, kokaint rejtene el az autójukban, amivel lejárathatnák a tévét, ami jól jönne Tóthnak és Veresnek.

Helmeczy hétfőn este azt nyilatkozta, hogy már tudja, hogy az őt megkereső díler hazudott neki a Hír TV riportereiről.

A televízió honlapján hétfőn azt írta, hogy negatív lett Kisberk Szabolcs önként vállalt drogtesztje.

Helmeczy hétfőn közzétette a Szabolcs Online-on annak a beszélgetésnek egy 15 perces vágatlan részletét, ami az ügyvéd állítása szerint Barát Miklós és az ő legelső találkozásakor készült. A felvételt maga Helmeczy készítette, és ebből az derül ki, hogy Barát kereste meg az ügyvédet.

Helmeczy azt mondta az [origo]-nak, hogy olyan eszközzel vette fel a személyes találkozáson elhangzottakat, ami rögzítette a felvétel készítésének időpontját is. Márpedig Helmeczy szerint ennek kulcsfontossága van, ugyanis kettejük legelső találkozója az után történt meg, hogy a Hír Tv feljelentést tett az ügyben. Vagyis Helmeczy azt állítja, hogy ő még nem is találkozott, így nem is beszélt a férfival semmiféle esetleges lejáratásról akkor, amikor a Hír Tv már feljelentést tett ugyanebből az okból.

A negyedórás felvétel nem tartalmazza a beszélgetés végét, a befejezés le van vágva. Helmeczy szerint azért, mert a folytatás már nem tartalmaz érdemi információt. A felvételből kiderül az is, hogy az ügyvéd hajlandónak mutatkozott arra, hogy fizessen: azt ajánlotta Barát Miklósnak, helyezzék letétbe a pénzt, és ha szólnak neki, hogy "rendben van és sikerült", akkor fizetik ki. Ez arra az esetre vonatkozott, ha a tévéseknél megtalálják a kábítószert.

Helmeczy azt állítja, hogy az első találkozó után - aminek pontos időpontját nem volt hajlandó elárulni - rendőrségi feljelentést tett. Ez azért lényeges, mert az ügyvéd szerint ettől kezdve minden a rendőrség tudomásával történt. Például az a - Hír Tv által vágottan szintén használt - beszélgetés is, amikor a kokain elrejtésének időpontjáról beszélt telefonon Baráttal. "Azért beszélek itt hülyeségeket, mert tudtam, hogy felveszik" - fogalmazott Helmeczy.

Az ügyvéd állítja, "pechje van a Hír Tv-nek, mert azt hitték, olyan hülye vagyok, hogy nem veszem fel a beszélgetést". Helmeczy szerint az nem életszerű, hogy megbíz valakit egy bűncselekmény elkövetésével, majd rendőrségi feljelentést tesz. Hozzátette: "Most már nem manipulálhatnak, de ha tovább folytatják ezt, akkor újabb lépéseket teszek."

A Hír Tv szerint Helmeczy a megbízó

A Célpont című műsor péntek este teljesen más verzióról számolt be. A műsor olyan - titokban felvett - beszélgetésrészleteket közölt, amelyekből az következik, hogy Helmeczy megbízott egy drogdílert, hogy kokaint csempésszen két Hír Tv-s autójába, ezzel lejáratva a csatornát. A vágott felvételek szerint Barát Miklóst Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlotta az ügyvéd figyelmébe. (A Hír Tv több riportja miatt is pert indított Veres János, a politikus és a csatorna között így nincs túl jó viszony.)

A Hír Tv több, Helmeczy és Barát közötti - személyes és telefonos - beszélgetésből idézett a műsorban. A tévé közlése szerint Helmeczy "pénzt ígért a végrehajtásért", és vállalta, hogy értesíti a rendőrséget, ha a drogot már betették a Hír Tv munkatársainak kocsijába. A televízió internetes oldalán is meghallgatható beszélgetésrészlet szerint az ügyvéd azt közli beszélgetőpartnerével, hogy "hétfő legyen az akciónak a napja". Arra a kérdésre, hogy "hogyan tovább?", azt válaszolja: "Miki, most figyelj ide, ahogy ezeket megfogják, és már nekem visszajeleznek, én utána adom odafelé neked a lóvét".

A rendőrök június 2-án, fényes nappal, a Hír Tv székháza előtt lecsaptak Barátra, aki éppen beszállt az egyik Hír Tv-s munkatárs nyitott autójába. Csakhogy kábítószer nem volt nála, helyette sütőport és diktafont találtak a férfinál. Ez azonban nem alapozza meg a kábítószerrel való visszaélést.

Két feljelentést vizsgálnak

Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta hétfőn, hogy az ügyben két feljelentést vizsgál a rendőrség, az eset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányságnak kell tisztáznia. A főkapitány közölte, hogy az első feljelentést korábban elutasították, mert nem volt benne elegendő információ, és ugyanígy döntött róla a nyomozó ügyészség is. Majd ez a feljelentés kiegészítve ismét a rendőrségre érkezett, ebben már részletesen szerepelt, hogy két újságíróval szemben próbálnak kábítószerrel kapcsolatos lejárató akciót szervezni.

Hamis vád bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az illetékes az ügyben - közölte hétfőn délután Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze. Simon elmondta, hogy az ügyben május 22-én a BRFK-n indult eljárás kábítószerrel visszaélés bűntettének előkészületei miatt, majd július 11-én a II. és III. kerületi ügyészség áttette az ügyet az elkövetés helyszínére, Debrecenbe.