Vágólapra másolva!
Az egész kormány leszerepelt a miniszterek értékelésére meghirdetett szavazáson. Az [origo] arra kérte olvasóit, hogy Gyurcsány Ferenc bizonyítványosztó körútját megelőzve véleményezzék a kormány tagjainak tavalyi teljesítményét. A többség szerint valamennyi miniszter rosszul végzi a munkáját, kiváltképp Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca vezetője.
Vágólapra másolva!

Az [origo] az előző héten bizonyítványosztásra hívta olvasóit. Miután kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a napokban végiglátogatja minisztereit, hogy személyesen értékelje tavalyi munkájukat, arra kértük olvasóinkat, szavazataikkal véleményezzék ők is a kormány tagjait.

A hagyományos osztályzatok helyett minden miniszter esetében három, a szakterületükhöz illeszkedő választási lehetőséget soroltunk fel, dicsérőt, közepeset és elmarasztalót. A szavazásra felajánlott mondatokat az oktatási minisztérium mondatbankjából kölcsönöztük. Ezeket a sablonvéleményeket eredetileg az általános iskolai alsó tagozatban tanító pedagógusok számára készítették, megkönnyítendő a diákok szöveges értékelését.

A szavazás eredménye - amelynél természetesen fontos hangsúlyozni, hogy nem reprezentatív mintán alapul - azt mutatja, hogy olvasóink többsége nagyon elégedetlen a miniszterek teljesítményével, és - ahogy egyik kommentelőnk megfogalmazta, - csak azért nem buktatnák meg őket, hogy évet ismételve nehogy hatalmon maradjanak. Az összes miniszter esetében jóval többen szavaztak a legrosszabb választható véleményre, mint a közepesre vagy jóra. Egy kivétellel valamennyi politikusnál még a jó és a közepes értékelések száma együttvéve is sokkal kevesebb volt, mint a negatívé.

A kivétel Gráf József agrárminiszter volt, akinél a szavazók 46,3 százaléka jelölte meg az elmarasztaló véleményt, a közepest 22,8, a dicsérőt pedig 30,9 százalék. A környezetvédelmi tárcát vezető Fodor Gábor kapta a második legkevésbé rossz minősítést. A szavazók valamivel több mint a fele, 52,4 százaléka marasztalta el, 28,2 százaléka csak dorgálta, míg 19,5 százaléka dicsérte.

A legtöbb kritikát Horváth Ágnes egészségügyi miniszter gyűjtötte be, olvasóink 83,1 százaléka szerint érdemel legalábbis szidást. Szorosan a nyomában haladt Kóka János, a decemberben leköszönt gazdasági és közlekedési miniszter, akit a szavazók 80,3 százaléka bírált. A legrosszabbnak tartott politikusok listájának élén találtuk még Veres János pénzügyminisztert, Hiller Istvánt, az oktatási tárca irányítóját, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi-, valamint Kiss Péter kancelláriaminisztert. Egy fokkal kevésbé elégedetlenek olvasóink Bajnai Gordonnal, az önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel, Göncz Kinga külügyminiszterrel, az igazságügyi tárcát vezető Takács Alberttal és Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel.

Volt, akiről több, volt, akiről kevesebb olvasónk mondott véleményt. Úgy tűnik, legszívesebben azokról a miniszterekről szavaztak, akikkel a legelégedetlenebbek. A legtöbben, 7 482-en Horváth Ágnes teljesítményét értékelték, őt ismét Kóka követte 7 418 szavazattal, a harmadik pedig Hiller István lett 7 299 kattintással. Viszonylag sokan, 6 874-en véleményezték Fodor Gábort is, a többi miniszternél viszont a szavazók száma nem lépte át a 6000-es határt, sőt egyeseknél az 5000-et sem érte el.

Sarokba küldés, kukoricán térdepeltetés

A szavazáshoz rengeteg olyan hozzászólás érkezett, amelyek azt kifogásolták, hogy nem szerepeltettünk elég markánsan bíráló véleményeket, és emiatt a választék alkalmatlan volt az értékelésre. Egyik olvasónk szerint a minisztereket a sarokba kellene küldeni és kukoricán térdepeltetni, de akadt olyan kommentező is, aki a középső ujj felmutatását tartaná a legkifejezőbb értékelésnek.

"A gyermek semmibe veszi környezetét, viselkedése súlyosan antiszociális. Nem tiszteli mások tulajdonát, úgy gondolja, neki mindent szabad. Amikor kiderül, hogy mégsem, reakciója kivételesen agresszív. Mindezek miatt a gyermeket felmentem az intézmény látogatása alól" - gondolta tovább a diák-miniszter párhuzamot egy másik hozzászóló.

Múlt heti cikkünkben felvetettünk egy másik lehetőséget is, azt, hogy olvasóink képzeljék magukat Gyurcsány helyébe, és írjanak az ő jellegzetes stílusában három-négy mondatos szöveges értékelést a minisztereknek. Erre a felhívásunkra nem érkezett be hétfő estig pályamunka.