Eldőltek a februári felsőoktatási képzések ponthatárai

Vágólapra másolva!
Megvannak a februártól induló felsőoktatási képzések ponthatárai, valamivel több mint kétezer jelentkező közül ezek alapján 1800-an kezdhetik meg tanulmányaikat. Az oktatási tárca szerint ezekből azonban még nem lehet következtetni a nyári ponthatárokra.
Vágólapra másolva!

Megállapították a februárban induló felsőoktatási képzések ponthatárait, a több mint kétezer jelentkezőből 1800 kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a jövő hónapban, közülük 328-an mesterképzésen - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ kedden délután. Ez az első felsőoktatási felvételi eljárás, amelyben az új, 480 pontos pontszámítási rendszerben értékelték a jelentkezők teljesítményét, míg a mesterképzésben a felsőoktatási intézmények által meghatározott, 100 pontos rendszert használták.

A 28 felsőoktatási intézmény által meghirdetett 64 különböző, februárban induló képzésre összesen 2073-an jelentkeztek, 86 százalékukat vették fel. A jelentkezők közül 350-en kerültek be mesterképzésre, a legtöbb új mesterszakos hallgatót a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának költségtérítéses, levelező munkarendű közigazgatási mesterképzése fogadja. Alapszakon 987-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

A ponthatárok nem voltak magasak: mindössze öt helyen volt szükség 200 pontnál többre a jelentkezőknek. A legtöbb, 220 pontra a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Főiskolai Karának levelező, költségtérítéses tanító képzésén volt szükség, míg a Nyíregyházi Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának levelező, költségtérítéses formáján 161 pont is elég volt a bejutáshoz.

Az oktatási tárca kedden azt közölte, hogy a mostani eljárás során kialakult ponthatárokból -elsősorban az alacsony létszám miatt - semmilyen következtetést nem lehet levonni a nyáron várható ponthatárokra vonatkozóan.