Könnyen ráfizetnek a parkolókban ügyeskedő hajléktalanok

Vágólapra másolva!
Nem sértenek szabályt azok a hajléktalanok, akik a budapesti parkolókban pénzt kérnek az épp beálló autósoktól azért, hogy a távollétükben vigyázzanak a kocsira. Hiába tartanak egyes sofőrök attól, hogy a visszautasítással feldühített kéregetők maguk tesznek kárt a járműben, a rendőrség nem tehet semmit. A Nyugati téri hajléktalanok szerint alig lehet keresni ezzel a módszerrel, azt nem árulták el, hogy akkor miért éri meg nekik mégis.
Vágólapra másolva!

"Jobb lenne, ha lopni mennének? Kinek ártanak ezzel?" - kérdezi dühösen a harmincas hajléktalan asszony a Nyugati téri parkolóban. Az élettársa azzal keres pénzt, hogy segít üres parkolóhelyet keresni az arra járó autósoknak és fizetséget kér tőlük a szolgálataiért cserébe. Budapest több pontján, a Nyugati mellett például a budai Mechwart ligetnél is sok hajléktalan veti be ezt a módszert.

A hajléktalan nő szerint az autósoktól nem csak a leparkoláshoz nyújtott (valójában nem sok gyakorlati haszonnal járó) segítségért kérnek pénzt, hanem azért is, hogy a sofőr távolléte alatt vigyázzanak az autóra, nehogy feltörjék. A kocsitulajdonosok egy része viszont nem látja szükségét, hogy pénzzel honorálja a segítséget, szívességnek vagy egyfajta zsarolásnak tekinti a parkoltatást. Néhányan attól félnek, maguk az őrködésre ajánlkozó hajléktalanok tennének kárt az autójukban, megbosszulva az elutasítást.

A Nyugatinál dolgozó parkolóőr szerint a sofőrök vérmérsékletétől függ, hogyan reagálnak az ajánlatra. Egyesek adnak pénzt a hajléktalanoknak, a vérmesebbek kiabálnak velük, olykor ököllel is nekik mennek. Kocsik szándékos megrongálásáról nincs tudomása, az viszont előfordul szerinte, hogy a parkoltatók átejtik az autósokat. Azt ígérik a sofőrnek, hogy majd ők rendezik a parkolási díjat az őrrel, de aztán zsebre teszik a kapott aprót. Az autós meg ilyenkor utólag már hiába magyarázkodik, hogy ő fizetett.

Az [origo] által megkérdezett hajléktalanok tagadták, hogy ilyet tennének. Tíz-tizenöten dolgoznak a Nyugati parkolóban, állandó rettegésben a rendőröktől, miközben rendszeres perpatvarokat vívnak egymással. A nő azt mondta: nemcsak ígérgetnek, tényleg figyelnek is a kocsikra, a feltörésekre utazó bandák nem is próbálkoznak, ha látják a parkoltatókat őrködni. Szerinte ez a kereseti lehetőség hasonlít arra, mint amikor a nagy üzletek parkolóiban a bevásárlókocsi visszatolására ajánlkoznak a hajléktalanok, a kocsiban hagyott százasért cserébe.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A pár azt állítja, hogy a parkoltatással csak napi 800-1000 forintot keresnek, mert a legtöbb autós nem ad nekik pénzt. Elmondásuk szerint a rendőrök akár 30 ezer forintra is megbüntethetik őket, és a büntetés mindennapos. Ha ez tényleg így lenne, nemigen érné meg az üzlet, de többszöri visszakérdezés után is ragaszkodnak ahhoz, hogy az említett összegek megfelelnek a valóságnak.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint önmagában nem szabálysértés, hogy hajléktalanok pénzt kérnek autósoktól. Akkor lenne az, ha nagyon erőszakosan tennék mindezt, de ilyesmi miatt nem szoktak a sofőrök feljelentést tenni. A KRESZ gyalogosokra vonatkozó szabályainak megsértése miatt szoktak a rendőrök pénzbüntetést kiróni a Nyugatinál dolgozó hajléktalanokra. A szabálysértést nem akkor követik el, amikor pénzt kérnek, hanem amikor az útra kiállva, az autót terelgetve akadályozzák a többi járművet.

A második kerületben, ahol a Mechwart ligetnél dolgoznak parkoltató hajléktalanok, az önkormányzathoz nem érkezett még panasz rájuk - tudtuk meg a hivatal munkatársától. Ennek ellenére a városrendészeti csoport a múlt héten felfigyeltek a helyzetre. Tartós és látványos változásra az önkormányzat szerint csak akkor lehet majd számítani, ha az ellenőrzések visszatérőek és folyamatosak lesznek.