Demszky megduplázná a metróhivatalnokok pénzét

Vágólapra másolva!
Több mint duplájára emelné a 4-es metró projekt igazgatóságának költségvetését Demszky Gábor kabinetje. A tervre rá kell bólintania a közgyűlésnek is. Akárcsak arra az elképzelésre, hogy a rászoruló kisgyerekes szülők kedvezményes BKV-bérletet kaphassanak.
Vágólapra másolva!

A tavalyi 307 millió forintos keretének több mint a dupláját, 678 millió forintot költhetne idén működési költségekre a BKV 4-es metró projekt igazgatósága, ha a Főpolgármesteri Kabinet által hétfőn támogatott javaslatot a jövő héten elfogadja a Fővárosi Közgyűlés - tudta meg az MTI az ülés résztvevőitől.

Tájékoztatásuk szerint Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes a kabinet elé benyújtott javaslatában az igazgatóság jelenlegi 19 fős létszámának 40 fősre emelésével indokolta az igazgatási költségek növelését. Az állam és a fővárosi önkormányzat közti metrószerződés alapján 386 millió forintot közösen finanszíroznak, 291 millió forintot pedig a főváros előlegezne meg a BKV-nak szánt ez évi önkormányzati támogatás terhére.

Ha a főváros a közlekedési-pályázatból megszerzi azt a mintegy 300 millió forintot, akkor azzal kiegészítik a BKV-nak szánt amortizációpótló támogatást. A létszám növelését a projekt igazgatóság előtt álló új, illetve megnövekedő feladatokkal indokolta Hagyó Miklós előterjesztése.

Fotó: Szabó Pál
Ikvai-Szabó és Hagyó

További egyeztetések igénye miatt a kabinet nem döntött a BKV-nál bevezetendő kisgyermekes bérletről. A közgyűlés decemberben egy ellenzéki javaslatot kiegészítő kormánypárti módosítás alapján döntött arról, hogy a kisgyermeküket nevelő, rászoruló szülők számára új, kedvezményes havi bérletet vezetnek be. Ennek ára megegyezne a tanuló-nyugdíjas bérlet jelenlegi 3250 forintos árával.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint a kismamabérletről az sms-jeggyel és az üzleti tervvel egyidejűleg célszerű dönteni. A cég veszteségét 220 millió forinttal növelné az úgynevezett kismamabérlet bevezetése.

Danielisz Béla szocialista frakcióvezető-helyettes megerősítette azt az MSZP-s álláspontot, hogy a közgyűlés hatályos döntésének megfelelően intézkedni kell a kismamabérlet bevezetéséről. Demszky Gábor a Főpolgármesteri Kabinet jövő heti ülésére egy új előterjesztést vár ez ügyben.

Az MTI értesülései szerint a kabinet ülésén nem esett szó a BKV vezérigazgatói pályázatának kiírásával és a cég felügyelőbizottságának a busztender vizsgálatával összefüggő kérdésekről sem. A főpolgármester azt viszont kijelentette, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az önkormányzat közlekedési tanácsnoka nem lesz a BKV vezérigazgatója, hiba lenne ugyanis, ha egy politikus látná el ezt a feladatot.

Apró engedmény a fuvarozóknak

A főváros átjárhatóságának javítása érdekében néhány ponton módosítást javasolt hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet az önkormányzat hatályos parkolási rendeletén is, amely a nehézgépjárművek közlekedését is szabályozza - közölték az MTI-vel az ülés résztvevői.

Danielisz Béla elmondta, hogy a fuvarozókkal folytatott párbeszéd eredményeként néhány javaslatot beépítenek a fővárosi rendeletbe. Méltányolva a fuvarozók azon kérését, hogy kedvezményt kapjanak azok, akik egy évre veszik meg a behajtási engedélyt, a főpolgármester-helyettes előterjesztésében azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a 330 napnál hosszabb idejű behajtási engedélyt vásárlók 10 százalékos kedvezményt kapjanak.