Volt egy kis feszkó - mindent a koalíciós válságról

Vágólapra másolva!
Szombat óta tart a koalíciós válság Magyarországon, Gyurcsány Ferenc akkor jelentette be, hogy felmenti posztjáról Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az SZDSZ nem fogadta el a döntést, a pártvezetés hétfőn úgy döntött, visszahívja minisztereit a kormányból. Minden a kormányválságról!
Vágólapra másolva!

Péntek, április 4.

Gyurcsány a koalíció fennmaradását szeretné

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken arról beszélt a parlamentben, hogy a koalíció fennmaradását tartaná a legjobb megoldásnak. Szerinte a legnagyobb esély mégsem erre van, hanem valószínűbb egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulása.

Tölgyessy szerint Gyurcsányt kaptuk kiigazítás helyett

A kisebbségi kormányzás lassú agónia lenne, ezért még idén előre hozott választásokat kellene tartani - mondta Tölgyessy Péter. Az SZDSZ volt elnöke szerint Gyurcsány Ferenc az egészségügyi miniszter leváltásával próbált rugalmasan elszakadni saját, hibásnak bizonyult politikájától, de ezzel vérig sértette a szabad demokratákat. Tölgyessy nem tartaná szerencsésnek, ha a Fidesz kétharmados töbséget szerezne, de úgy véli, az utóbbi időben Orbán Viktor elkezdett visszatérni a politikai közép felé.

Medgyessy: Gyurcsánynak le kéne mondania

A volt szocialista miniszterelnök, Medgyessy Péter élesen bírálta Gyurcsány Ferenc kormányfőt az ATV-nek nyilatkozva - írta a Magyar Nemzet. Szerinte Gyurcsánynak már Őszöd után le kellett volna mondania, és most ismét a távozás lenne a helyes döntés. Az Országgyűlés szocialista elnöke, Szili Katalin nem zárja ki a Gyurcsány nélküli koalíció lehetőségét.

Csütörtök, április 3.

Vasárnap értékeli a helyzetet az MSZP

Frakcióülésen értékeli a kialakult helyzetet vasárnap este az MSZP - erősítette meg az MTI információját Varju László frakcióvezető-helyettes csütörtökön.

Az SZDSZ nem enged a pénztártörvényből

Az SZDSZ nem fogja megszavazni a szocialisták javaslatát az egészségbiztosítási törvény átalakítására - írja közleményben a párt. Az MSZP azt tervezi, hogy mégsem engedi be a magántőkét a biztosítási piacra.

Sokallja a miniszteri végkielégítést a Fidesz

Háromhavi bérnek megfelelő végkielégítést kapnak azok a hamarosan távozó SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok, akik több mint egy éve vannak hivatalban. Horváth Ágnes vagy Horn Gábor jól jár, Fodor Gábor azonan nem kap semmit. A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a káosz előidézői milliós lelépési pénzzel távozzanak.

Kókának már nincs baja Gyurcsány képességével

Bár hétfőn a parlamentben Kóka János SZDSZ-elnök még azt mondta, hogy a miniszterelnökben elfogyott a képesség az ország megújítására, csütörtökön már azt nyilatkozta, nem Gyurcsány személyes képességeinek hiánya okozta a válságot. Kóka azt mondta, a liberális pártban mindenki egyetért a koalíció elhagyásával, közben azonban Fodor Gábor arról beszélt, hogy ötven százalék esélyét látja a maradásnak.

Szonda: Mély gazdasági válságtól tart a többség

Az emberek többsége szerint komoly gazdasági következményei is lehetnek a kormányválságnak - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amely a Népszabadság és az MTV megbízásából készült. Sokan vannak azok is, akik szerint előre hozott választások fogják megoldani a mostani politikai krízist.

Szerda, április 2.

Mindenkit helyre tett Kuncze Gábor

Gyurcsány Ferenc bűnbaknak akarta felhasználni az SZDSZ-t, hogy így erősítse meg saját pártján belüli helyzetét - jelentette ki Kuncze Gábor, a liberális párt volt elnöke a Friderikusz most műsorában. A koalíciós szakítás hátterét elemezve a politikus arról is beszélt, hetek óta hallani szocialista körökben a kisebbségi kormányzás gondolatát, mégsem volt tudatos a nagyobbik kormánypárt lépése. Kuncze szerinte a liberális párt is hibázott, mert nem jól kezelték a választási csalással kapcsolatos botrányt, és Orbán Viktornak sem kellene felelőtlenül ígérgetnie.

"Nem űzni, nem hajtani" - a Fidesz a kormányválságról

Nem a mi balhénk - mondta egy fideszes képviselő arról, hogyan áll hozzá a nagyobbik ellenzéki párt a hétvégén kirobbant kormányválsághoz. A [origo]-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint visszafogottságot kell mutatni, így profitálhat a helyzetből a legtöbbet a párt, azaz nem szabad bukásba hajszolni a kormányt.

Horn Gyula nyugdíjasain dúl majd a harc

Megizzadnak majd a várhatóan kisebbségben kormányzó MSZP tárgyalói, ha meg akarják nyerni a szabad demokratákat több fontos intézkedésükhöz. A már unalomig ismételgetett egészségügyi reform mellett ott van sok olyan kérdés is, ami az emberek pénztárcáját érinti. Ezekben nehéz lesz dűlőre jutni, és az is valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc nem lép Horn Gyula nyomdokaiba.

Gyurcsány szerint a kormány nem lesz "béna kacsa"

A miniszterelnök szerint a kisebbségi kormányzás ideje alatt sem lesz müködésképtelen kabinetje. Gyurcsány Ferenc többek között a kormány további kilátásairól és lehetőségeiről is beszélt szerdán reggel a közszolgálati televizió Nap-kelte című műsorában.

Kedd, április 1.

A szocialisták egyedül is kormányoznának

Az MSZP biztosítja az ország kormányozhatóságát, vállalja az önálló, baloldali kormányzás felelősségét - mondta Nyakó István, a párt szóvivője kedden Budapesten újságíróknak az MSZP országos elnökségének tanácskozása után.

Szonda: A többség helyesli Horváth leváltását

A kormánypárti szavazók többsége azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc új egészségügyi miniszter jelölne, az ellenzékiek új választásban látják a megoldást - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi, hétfőn készített felméréséből. Azzal azonban mindkét oldalon egyetértenek, hogy helyes lépés volt Horváth Ágnes leváltása.

Horváth Ágnesnek még vannak javaslatai

Április 30-ig még aktívan dolgozna, utána viszont pihenni fog Horváth Ágnes, menesztett egészségügyi miniszter. A tárcavezető nem gondolkozott lemondáson, és nem árulta el, meglepte-e szombaton Gyurcsány telefonja. Távozásáig van még néhány ötlete.

A reformokat féltik külföldön

Londoni hitelminősítői elemzők szerint adóskockázati szempontból elsősorban a magyarországi reformok politikai támogatottságának csökkenése aggályos, és különösen az, hogy egy esetleges kisebbségi kormány nem tudná életbe léptetni a konszolidációs csomag teljes tartalmát.

Fodor adna esélyt az MSZP-nek

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter nem nyújtja be lemondását a miniszteri posztról, bár Kóka János szabad demokrata pártelnök hétfőn bejelentette: a párt visszahívja minisztereit a koalícióból. Fodor szerint egyeztetni kell, az utolsó pillanatig.

Stabil kormány kell a stabil piacokhoz

A koalíciós feszültség hatására a forint árfolyamában átmeneti gyengülés elképzelhető, de stabilizálódó kisebbségi kormányzás esetén a forint- és az állampapírpiac is megnyugodhat, a részvénypiac kilátásai bár tartósan borúsak maradhatnak, mégsem reménytelenek és költségvetése is lesz az országnak - véli a Concorde elemzője.

Megújítaná a kormányprogramot Gyurcsány

Szakpolitikai vitát akar indítani Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a koalíciós pártok részvételével, hogy megújíthassák a kormányprogramot - derül ki keddi közleményéből. Többek között az adórendszer átalakításáról, az egészségügyi reformról és a konvergenciaprogramról szeretné megismerni a pártok álláspontját. A kormányfő azt reméli ettől, hogy a koalíció megmarad és folytathatják a kormányzást.

Svédekkel menne a kisebbségi kormányzás

A világ szerencsésebbik felén nem szokott gondot okozni a kisebbségi kormányzás, de Közép-Európában eddig nem bizonyult túl hatékonynak, így kérdés, mi lesz a helyzet Magyarországon. Egy alkotmányjogász szerint ott működik jól ez a konstrukció, ahol a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt meg tud állapodni. A sokat látott Demszky Gábor ugyan már kipróbálta a kisebbségi kormányzást, de egykori bizalmasa szerint ő is rosszul viselte.

Tovább esett a BÉT forgalma

Márciusban tovább mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 1035 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 12 százalékkal alacsonyabb a februári forgalomnál - közölte a BÉT.

Hamis volt Orbán blokáddal fenyegető levele

Valakik feltörték a parlamenti Fidesz-frakció levelezőrendszerét, és valótlan üzenetet küldtek szét róla a sajtónak. Az üzenet szerint Orbán Viktor blokáddal fenyegette meg a baloldalt, ha nem támogatják az előre hozott választásokat. A Fidesz feljelentést tett.

Tovább gyengült a forint, bizonytalan irány

Jelentős gyengüléssel nyitott a forint a budapesti bankközi kereskedelemben kedden, az eurót kilenc órakor 261,00/10 forinton jegyezték a hétfő délutáni 259,50/60 forinttal szemben.

Az SZDSZ érzi az esélyt, az MSZP kivár

Bántotta az SZDSZ vezetésének önérzetét, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő keményen bírálta a pártot és menesztette az egészségügyi minisztert - derül ki az [origo]-nak nyilatkozó szabad demokrata vezetők elmondásából. A párt komolyan számol azzal, hogy az MSZP nélkül saját arculatot tud építeni. A jelek szerint a kisebbségi kormányzásba már a szocialista vezetés is beletörődött. A párt elnöksége higgadtan reagált az SZDSZ-es szakításra, a kormányfő menesztése nem merült fel lehetőségként és kiálltak mellette a párt erős emberei is.

FT: Veszélyben lehet az euró bevezetése is

Összeomlásról és kétséges euróbevezetésről is írnak a küldöli lapok a koalíciós válsággal kapcsolatban. A német Süddeutsche Zeitung szerint a magyar kormány az összeomlás szélén áll, a brit Financial Times szerint pedig kisebbségben kormányozva nem lesz képes teljesíteni az euró bevezetéséhez támasztott feltételeket.

Délután összedugja fejét az MSZP és az SZDSZ

A szabad demokrata miniszterek lemondásának technikai lebonyolításáról egyeztet délután az MSZP és az SZDSZ. A kisebbik koalíciós partner hétfőn döntött úgy, hogy visszahívja minisztereit a kormányból, miután a miniszterelnök kirúgta az egészségügyi minisztert.

Ma már megnyugodhat a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 177,76 pontos csökkenéssel, 21 532,76 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,82 százalékkal gyengült.

Hétfő, március 31.

Meglepte Gyurcsányt az SZDSZ éles reakciója

A vártnál élesebbnek nevezte az SZDSZ Horváth Ágnes menesztésére adott reakcióját Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki a Friderikusz Most című műsorban hétfőn ese azt mondta: az elmúlt hetek koalíciós egyeztetéseiből az derült ki számára, elfogadja majd lépését a liberális párt. Gyurcsány közölte, megegyezésre törekszik április végéig az SZDSZ-szel, de "ha becsukódik az ajtó, ki kell nyitni azt, vagy egy másikat."

Gyengült a forint, emelkedtek a kötvényhozamok

Gyengült a forint, emelkedtek az államkötvény hozamok hétfőn, az eurót 259,50/60 forinton jegyezték délután négy órakor a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 257,60/80 forinttal.

Borulni látszik a konvergencia képlete

Rövidtávon komolyabb tőkekivonást és a forint jelentősebb gyengülését is hozhatja a reformok megállásának a kormányválság általi megerősítése, összeomlástól azonban nem kell tartani . Az euró jegyzése simán elmehet 265 forintig és semmi biztosíték nincs arra, hogy az lenne a kurzus teteje. A befektetők számára a bizonytalanság fennmaradása a lehető legrosszabb, a sok rossz közül talán az előrehozott választások rongálnának a legkevesebbet.

Az SZDSZ kiszáll a koalícióból

Az SZDSZ nem kíván tovább szerepet vállalni a jelenlegi koalícióban - jelentette be Kóka János pártelnök hétfőn este. A párt vezetése egyhangúlag döntött úgy, hogy április 30-án visszahívja minisztereit a kormányból. A párt döntésének oka, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meneszteni akarja Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az MSZP elnöksége is értékelte a helyzetet, de nem terítették ki lapjaikat.

Megszégyenülés vagy lebénulás - mit jelent az SZDSZ lépése?

Még nem volt példa a magyar politikában arra, amit az SZDSZ frakciója kezdeményezett hétfő délelőtt: visszahívnák a párt által delegált minisztereket a kormányból. Az [origo] által megkérdezett politológusok szerint rendkívüli helyzet alakult ki, és három lehetséges forgatókönyvet vázoltak: vagy lebénul a kormányzás, vagy megszégyenül az SZDSZ, vagy megszégyenül a miniszterelnök.

A vártnál nagyobbat emelt a jegybank

Keddtől 0,50 százalékponttal 7,50 százalékról 8,00 százalékra nő a jegybanki alapkamat - döntött hétfőn kora délutáni ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatmódosítás iránya megfelel az elemzői várakozásoknak, mértéke azonban nagyobb a szakértők többsége által vártnál.

Egy osztrák lap szerint borulhat a koalíció

A szakadás és a bukás szélén táncoló magyar kormánykoalícióról írt hétfőn az osztrák Der Standard, a svájci Neue Zürcher Zeitung és a Financial Times is. Az osztrák lap szerint Gyurcsány Ferenc eddig sikerrel szállt szembe saját pártjával, de a népszavazás után engedni kénszerül a belső és külső nyomásnak. Az SZDSZ-t csak azt tarthatja távol a szakítástól, hogy egy előrehozott választáson kiesne a parlamentből. A Financial Times szerint Gyurcsány távozása is valós lehetőség.

Miniszter-visszahívás hatására esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt hét szolid emelkedése után ma reggel óta rohamos zuhanás figyelhető meg. A részvények gyengülésében szerepet játszhatott az, hogy az SZDSZ bejelentette: visszahívja minisztereit. Fél kettő körül kezdett magához térni a kereskedés, majd kora délután emelkedni, ám összességében így is a BUX 528,44 pontos, 2,38 százalékos eséssel, 21 710,53 ponton zárt hétfőn.

A puha, a felesleges és a rámenős - helycserék a Gyurcsány-kormányban

Horváth Ágnes szombaton bejelentett leváltásával együtt hat miniszterének mondott búcsút 2006 nyara óta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Tavaly nyáron pedig úgy alakította át a kormányát, hogy senkit nem rúgott ki, de öt fontos emberét ültette át másik bársonyszékbe.

Szakítás, békülés vagy Medgyessy-effektus? - forgatókönyvek a kormányválságra

Kölcsönös előnyökön alapuló gyors békülés, a régóta ígérgetett szakítás végrehajtása vagy a Medgyessy bukásánál már megtapasztalt lehengerlés - az [origo] számba vette a koalíciós válság néhány lehetséges kimenetelét. A konfliktust az okozta, hogy a miniszterelnök kezdeményezte a liberális egészségügyi miniszter menesztését, amit azonban a koalíciós partner nem hajlandó elfogadni.

Jelentősen gyengült a forint

Az egészségügyi miniszter menesztésének híre jelentős forintgyengülést, hirtelen hozamemelkedést okozott; hétfőn fél tíz körül 259,70/75 forint volt az euró árfolyama a péntek délutáni 257,60/80 forint után.

Csökkenés várható a tőzsdén

Hétfő reggel a BUX 239,32 pontos csökkenéssel, 21 999,64 ponton nyitott, ami a péntekihaz képest 1,08 százalékos gyengülés

Vasárnap, március 30.

Gyurcsány április végén meneszti Horváthot

Április 30-tól felmenti a kormányfő Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, akivel hétfőn reggel négyszemközt tárgyalt parlamenti dolgozószobájában. Az SZDSZ-ben már a koalíciós szakítás is felmerült, de a pártban egyelőre senki nem nyilatkozik, a hétfői egyeztetésekre készülnek. Az SZDSZ a történtek után hétfőn kétszer is tárgyal a koalícióról, a reformok folytatásáról és Horváth Ágnesről.

Szombat, március 29.

Gyurcsány menesztené Horváth Ágnest

A koalíciónak új egészségügyi minisztert kell javasolnia Horváth Ágnes helyett - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton, az MSZP pártértekezletén. A kormányfő beszédében reformgőggel vádolta az SZDSZ-t. Gyurcsány szerint újra kell gondolni a koalíciós szerződést, a reformokkal kapcsolatban azt mondta: azokat úgy kell folytatni, hogy elfogadhatók legyenek az ország számára. Az SZDSZ azt állítja: Gyurcsány egyeztetés nélkül jelentette be Horváth menesztését.