Vágólapra másolva!
Független szakértővel vizsgáltatná meg a tűzoltóság járműveit a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, mert több sofőr is jelezte: egyes autók balesetveszélyesek, túl könnyen felborulnak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a tűzoltóautók tényleg borulékonyabbak az átlagnál, de használatba vételük előtt egyszer már ellenőrizték alkalmasságukat.
Vágólapra másolva!

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője, Kormos Csaba elmondta: a szakszervezetnél többen is jelezték, hogy probléma van egy bizonyos típusú tűzoltóautóval - hivatalosan tűzoltó fecskendővel - és az egyik fajta műszaki mentőautóval.

Az instabil járműveket három éve adták át, azóta három baleset is történt, ezekben ketten életüket vesztették - tette hozzá. Szolnokon egyszerűen eldőltek a járművel a tűzoltók, abban a balesetben személyi sérülés nem történt. Jászberényben viszont 2006 februárjában meghalt egy tűzoltó, amikor csekély sebességnél felborult a tűzoltóautó és rázuhant. Egy hónappal ezelőtt pedig Kaposvár külterületén egy kanyarban, szintén kis sebességnél borult fel egy tűzoltóautó, és rázuhant egy személyautóra; a sofőr életét vesztette.

A szakszervezetet szerint az autók nagy igénybevételnek vannak kitéve, állandó a túlterhelésük, a súlypontjuk magasan van, miközben speciális manővereket kellene végezniük. Egyáltalán nem garantált, hogy az autók a jelenlegi szerkezettel meg tudnak felelni ezeknek a feladatoknak - jelentette ki Kormos Csaba.

Egyes műszaki mentőautókkal pedig szerinte az a probléma, hogy kicsi a súlyuk, viszont nagyon erős a rugózásuk, emiatt az autó "nagyon pattog". "Én magam is vezetek ilyen autót, és az a tapasztalatom, hogy már 20-30 kilométeres óránkénti sebességnél is olyanokat pattog az autó, mint egy gumilabda, ez pedig rendkívül balesetveszélyes" - mondta Kormos.

Az ügyvivő szerint a tapasztalatok alapján csak idő kérdése, mikor borul fel a következő jármű. A kritikus tűzoltóautókból nyolc, a műszaki mentést végző járművekből öt-tíz lehet az országban.

A szakszervezetnél több sofőr is jelezte a problémát. "A mi célunk, hogy ne forduljon elő még egy halálos baleset, ezért független szakértő bevonásával kívánjuk megállapítani, hogy valóban balesetveszélyesek-e ezek a járművek. Azt akarjuk elérni, hogy a járművek biztonságosak legyenek, a vonulós tűzoltók pedig munkájuk során ne legyenek kitéve feleslegesen veszélynek" - közölte Kormos Csaba.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: kétségtelen, hogy a tűzoltóautók magas súlyponttal rendelkeznek, borulékonyabbak, mint egy átlagos teherautó, de bármilyen technikai eszközt - például járművet, sisakot - rendszeresítenek, azt előzetesen alkalmassági vizsgálatnak vetik alá, így történt ez a kifogásolt járművekkel is. Hozzátette: az OKF várja a szakszervezet által felkért független szakértő véleményét arról, valóban balesetveszélyesek-e a járművek.