Összeugrott a kordonos végzésen a Fidesz és az MSZP

Vágólapra másolva!
Teljesen máshogy értelmezi az MSZP és a Fidesz azt a bírósági döntést, amely megszüntette az eljárást a kordonbontó ellenzéki képviselők ellen. A Fidesz szerint a bíróság igazolta a tettüket, az MSZP szerint azonban az ellenzéki képviselők erkölcsficamosak.
Vágólapra másolva!

A kordon egykori helyén, a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót vasárnap Szájer József fideszes politikus arról a bírósági döntésről, amely megszüntette az eljárást azokkal az ellenzéki képviselőkkel szemben, akik tavaly februárban lebontották a rendőrség által felállított fémkerítést.

Szájer szerint a bírósági döntés is azt jelenti, hogy a Fidesznek igaza volt, amikor vállalta a kockázatot és lebontotta a kordont. A kordonbontás egyik legfontosabb eredménye a demokrácia győzelme - hangsúlyozta a politikus.

Az MSZP szerint azonban nem kellene büszkélkedniük a fideszeseknek. A szocialista Bárándy Gergely szintén vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, erkölcsficamosak azok a fideszes képviselők, akik a kordonbontásról szóló bírósági végzésből azt a következtetést vonják le, hogy helyesen cselekedtek. Bárándy hozzátette: azt is javasolja nekik, hogy fogadják meg a köztársasági elnök intelmét, miszerint a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 26-án hozta meg végzését, amelynek indoklása szerint a feljelentésben sérelmezett cselekmény nem valósítja meg a rendzavarás szabálysértését. A bíróság arra jutott, hogy a képviselők szándéka nem a rendőri intézkedés tényleges megakadályozására vagy ellehetetlenítésére irányult, hanem pusztán azzal való egyet nem értésüket jelképezte cselekményük, valamint a demonstrációnak szánt esemény kifejezetten békés volt és az abban részt vevők törekedtek a károkozás elkerülésére is.

A Fidesz képviselői tavaly február 2-án vonultak ki a Kossuth térre, és kezdték el lebontani a Parlament köré húzott kordont. A fémkerítést 2006. október 23. óta állította fel a rendőrség, miután a térről eltávolították a kormányellenes tüntetőket a náluk talált veszélyes eszközökre hivatkozva. A kordon fenntartásának jogosságáról hónapokon át folyt a vita, a kormány azzal érvelt mellette, hogy az Országgyűlés elleni, állítólag szélsőségesek által tervezett támadást akarják vele megakadályozni.