A BKV-ról egyeztet a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció

Vágólapra másolva!
A fővárosi MSZP-SZDSZ Koalíciós Egyeztető Tanács egyetértett csütörtökön Demszky Gábor azon intézkedésével, hogy a BKV átadja a fővárosi képviselőknek az AAM Zrt.-vel kötött tanácsadói szerződéseit.
Vágólapra másolva!

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke elmondta, hogy a főjegyző jogértelmezése szerint a nyilvánosságra hozatal nem terjedhet ki a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre, valamint a know-how-ra vonatkozó adatokra.

A koalíciós felek egyetértettek abban, hogy prioritást kell kapnia a BKV-nak, a finanszírozásában pedig középtávon elengedhetetlen az állami és az önkormányzati szerepvállalás. A finanszírozásra júliusig olyan modellt dolgoznának ki, amely a kormány számára is garanciákat jelent.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a BKV működési gondjainak vizsgálatában a cég igazgatóságának és felügyelőbizottságának az eddiginél nagyobb szerepet kell vállalnia. A cég vezető testületeinek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a menedzsment tevékenységét, illetve szükség esetén javaslatokat kell tenniük a tulajdonos önkormányzat számára.

Steiner Pál közölte: felvetésükre Demszky Gábor főpolgármester vállalta, hogy az SZDSZ által delegált igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokkal "feladatértelmező" megbeszélést folytat az aktívabb szerepvállalásukról. Az igazgatóságnak és a felügyelőbizotságnak is SZDSZ-es az elnök - tette hozzá.

A jövő hétre kilátásba helyezett BKV-sztrájkkal kapcsolatban a koalíciós politikusok nem vitatva a dolgozók sztrájkhoz való jogát, aggasztónak találták: egyre több a jele annak, hogy politikai vetületet kap a jogos munkavállalói érdekérvényesítés.

Tudomásul vette a Koalíciós Egyeztető Tanács a főpolgármesternek azt a szándékát, hogy egy, az alagútfúrásban nemzetközi hírű szakember, Klados Gusztáv is részt vegyen a 4-es metró építésének műszaki felügyeletében és irányításában.