Belement a főváros a BKV sorsának rendezésébe

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes péntek délután közleményben tudatta, hogy a BKV finanszírozási koncepciójának kidolgozására tett garanciavállalást megerősítették, ezzel teljesültek a jövő hétre sztrájkot tervező szakszervezetek követelései. A sztrájkbizottság szóvivője közölte: a dokumentumot átvették, egyelőre tanulmányozzák, majd folytatják az egyeztetéseket. Így még mindig nincs döntés arról, lesz-e BKV-sztrájk jövő héten.
Vágólapra másolva!

Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a szakszervezetek kérésére és a kérésüknek megfelelő tartalommal - a május 27-ei sztrájk elkerülése érdekében - írásban is újra megerősítették BKV rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepciójának kidolgozására tett garanciavállalást, amelyet eljuttattak a BKV szakszervezeti vezetőihez - tudatta a városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettesi sajtóiroda.

Ezzel a közlemény szerint a szakszervezetek eredeti követelései a főváros vezetése részéről maradéktalanul teljesültek. "A garancialevéllel teljesült a szakszervezetek eredeti követelése - amit a 27-i sztrájk elmaradása feltételéül szabtak -, ezért Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ismételten felkérte a BKV szakszervezeteit és a Zrt. dolgozóit, hogy újabb munkabeszüntetésükkel ne büntessék a fővárosiakat" - áll a közleményben.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta az [origo]-nak: a dokumentumot valóban megkapták, de egyelőre még vizsgálják annak tartalmát. Negyed 4-kor folytatják az egyeztetéseket, várhatóan akkor adnak választ a városvezetés garanciavállalására. Így még nincs arról döntés, hogy elmaradna a május 27-ére tervezett sztrájk.

A két fél között a tárgyalások reggel kezdődtek. A menedzsment és a sztrájkbizottság álláspontja közeledett az elmúlt napokban, a szakszervezetek viszont továbbra is azt követelték, hogy a főváros és az állam vállaljon garanciát a BKV anyagi gondjainak rendezésére.

A Népszava pénteki számában viszont azt írta: több forrásból származó értesüléseik szerint már eldőlt, hogy nem lesz BKV-sztrájk. A lap szerint a felek már szerdán egyeztették a "megegyezés menetrendjét", így nincs gyakorlati jelentősége a pénteki tárgyalásoknak. A BKV információik szerint hajlandó további engedményeket tenni a szakszervezeteknek.