Kóka: közel az egykulcsos adó

Vágólapra másolva!
Kóka János SZDSZ-elnök szerint közel az egykulcsos adó bevezetése. Szerinte ezermilliárdos állami megtakarításra van szükség, így ennyivel lehetne csökkenteni az adókat. "Az SZDSZ csak egy ilyen költségvetést támogat majd" - jelentette ki a pártelnök.
Vágólapra másolva!

Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint még soha nem jutott ilyen közel a megvalósításhoz az egykulcsos adórendszer Magyarországon, mint most. A pártvezető elmondta: a gazdaság szereplői, érdekképviseleti szervezetei, közgazdászok és független kutatók egyaránt eljutottak ahhoz a liberálisok által korábban is szorgalmazott elképzeléshez, miszerint három év alatt 1000 milliárd forintot kellene megtakarítani az állami költségvetésben, így 1000 milliárd forinttal lehetne csökkenteni az adókat.

"A koalícióból kilépett SZDSZ csak egy ilyen költségvetés elfogadásához tud támogatást adni a majdani parlamenti szavazáson" - mondta. "Ebben az esetben 2009-ben 20 százalékos lehetne az egykulcsos adó mértéke, 2011-től pedig 18 százalékra csökkenhetne" - tette hozzá a Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatón.

Kóka egy héttel ezelőtt részletezte az SZDSZ adóval kapcsolatos koncepcióját. "2008-2009-ben 500 milliárd forinttal, 2009-2011 között pedig évente 250 milliárd forinttal csökkentsük az állam költségeit, és ennek megfelelően csökkentsük az adózók adóterhelését" - foglalta össze. Hozzátette: ha egy olyan költségvetést terjeszt elő a kormány, amely "alkalmas Magyarország bajainak orvoslására", amely képes csökkenő adóterhelés és csökkenő állami költségek mellett tervezni, az SZDSZ számára "nyitva lesz a lehetőség, hogy megfontolja a költségvetés elfogadását".

Kóka János az SZDSZ június 7-i tisztújító küldöttgyűlésén induló elnökjelöltként kijelentette: elkötelezett híve annak, hogy az SZDSZ önálló, független politikai szervezetként működjön. Szerinte a liberálisok koalícióból való kilépése után az MSZP leállítja, visszafordítja a megkezdett átalakításokat. "Ilyen helyzetben éppen ezért kifejezetten káros lenne, ha a párt visszamenne a koalícióba" - hangoztatta.

Kóka szerint megjegyezte, hogy a másik elnökjelölt, Fodor Gábor és támogatói "egy új koalíciókötésben keresik az SZDSZ továbbélési lehetőségét", ő viszont "nem a koalícióba való visszakullogásban", hanem az erős, önálló politizálásban látja az SZDSZ jövőjét, támogatottságának emelkedését.