Lefékeznék az autósokat a zebra előtt

Vágólapra másolva!
Egyelőre még vitatkoznak a szakemberek azon, hogyan lehetne hatékonyabban védeni a zebrán áthaladó gyalogosokat, miután több baleset is történt. A Népszabadság cikkében megszólaltatott szakemberek számos javaslatot felvetettek: zebra előtt kötelező legyen megállni, csak 30 kilométer per órás sebességgel lehessen megközelíteni a zebrát vagy hogy telepítsenek fekvőrendőröket a mellékutcákba.
Vágólapra másolva!

Miután az elmúlt napokban több gyalogosgázolás is történt zebrákon, a gyalogosok védelmére tett fokozott intézkedéseket sürget az új rend kormánybiztosa, Kondorosi Ferenc - írta a Népszabadság. Ma a gyalogos elsőbbséget élvez a zebrán, de Kondorosi szerint indokolt lenne a gépkocsik számára előírni a zebra előtti kötelező megállást.

Szóba jöhet az is, hogy 30 kilométer per órára korlátozzák a zebrák előtt a sebességet, bár más szakemberek szerint ez hatástalan, a tapasztalatok szerint a vasúti átkelőknél se csökkentik az autósok a sebességet. Felmerült az is, hogy fekvőrendőrökkel lassítsák az autók sebességét.

A lapnak nyilatkozó közlekedési pedagógus, Bolgár Péter szerint a vezetni tanulóktól megkövetelik a KRESZ betartását, viszont a gyakorlott vezetők nem figyelnek eléggé a forgalomra. A szakember szerint az oktatás során pszichológiai tréningre is szükség lenne, hogy előre kiszűrhessék, aki agresszióra hajlamos, versengő típus vagy épp szorong a volán mögött.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő viszont egy holland gyakorlatot ültetne át. Ott a járművezetőnek kell bizonyítania, ha elütött egy gyalogost, hogy mindent megtett a baleset elhárítása érdekében.