Megszűnt a klórgáz szivárgása Bátán

Vágólapra másolva!
A Tolna megyei Báta vízműtelepének százméteres körzetében ki kellett telepíteni az embereket hétfő reggel, mert klórgáz szivárgott a levegőbe egy sérült palackból. Ki kellett üríteni egy óvodát is. A szivárgás este hatkor szűnt meg.
Vágólapra másolva!

Klórgáz szivárgott a levegőbe a Tolna megyei Bátán hétfőn, a veszélyeztetett embereket kitelepítették - közölte a megyei katasztrófavédelem. Este hat óra körül szűnt meg a szivárgás, a meghibásodott palackot Budapestre szállították.

A bejelentés 8 óra 49 perckor érkezett Bátáról a Sík utca és a Vágóhíd utca sarkán lévő vízműtelepről. Egy 130 kilogramm klórgázt tartalmazó palack szelepe megsérült, és a gáz folyamatosan szivárog - mondta Szilasi Lajos alezredes.

A helyszínre a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja, a bátaszéki és a mohácsi tűzoltók vonultak ki. Szilasi szerint a levegőben lévő klórgázt szórt vízsugárral kicsapatják, majd az oldatot semlegesítő anyaggal kezelik. A lakosságot a vízműtelep 100 méteres körzetében, szélirányban 200 méteres távolságban telepítették ki. Arról, hogy az intézkedés hány embert érintett, az alezredes nem tudott pontos választ adni, de elmondta, hogy egy óvoda is a veszélyeztetett területen volt, ezért kiürítették. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

A palackot még nem tudták elzárni, abból továbbra is szivárog a klórgáz. A helyszínen tartózkodó szakemberek folyamatosan mérik a klórgáz-koncentrációt, a szélirányt és a terjedést. A palacktól 20 méter távolságban az egészségügyi határérték feletti klórgáz-koncentrációt mértek, 50 méternél ennél már jóval alacsonyabb értéket. Nagyobb távolságban pedig már annyira oldott állapotban van a klórgáz, hogy nincs káros hatása.

Fulladásos halált okozhat a klórgáz

Ha nagy koncentrációban lélegezik be a klórgázt, perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál - mondta el Páldi Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese. Ilyenkor a gége záróizmai és a hörgők izmai azonnal súlyos görcsbe rándulnak. Pándi szerint a tünetek a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek.

Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben az első lélegzetvételnél a gége záróizmának görcse, görcsös köhögés, nehézlégzés, könnyezés mellett mellkasi fájdalom léphet fel, melyet órák múlva tüdővizenyő követ.

A gázmérgezésre jellemző, hogy a mérgező anyag a légutakon keresztül jut be a szervezetbe, és az alsó légutak végén található léghólyagocskák vékony falán keresztül igen gyorsan bekerül a vérbe - magyarázta Pándi. A mérgező gázok a tüdőszövetekben tüdővizenyőt okoznak, ezáltal csökkentik a légzőfelület, nehezítik vagy lehetetlenné teszik az oxigén vérbe jutását.

Az elsősegélynyújtónak a mérgezettet ki kell szabadítania a gáztérből, szabad levegőre kell vinnie, és fontos a szem, a szájüreg és az orr tiszta vízzel történő kiöblítése. A klórgáz szúrós szagú, az orr, a száj, a kötőhártya és a légutak nyálkahártyáját erősen izgatja, de illékony, nyílt térben a hatása gyorsan alábbhagy.

Páldi Anna hozzátette: mivel a vizet klórral tisztítják Magyarországon, éppen a tragédiák megelőzéséért jogszabály határozza meg, mennyi szabad és kötött klórt tartalmazhat a víz akár az uszodákban, akár a vízvezetékekben.